Fatmir Limaj odgovorio Erdoganu: Kosovo nikome neće biti vazal

Zamjenik premijera Kosova Fatmir Ljimaj izjavio je u Prizrenu da Kosovo nije ničiji vazal i da predsjednika kosovske vlade Ramusha Haradinaja može da smijeni samo narod koji ga je izabrao.

Odgovarajući na kritike turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana upućene Haradinaju povodom odluke o smjeni funkcionera kosovske policije zbog hapšenja šestoro turskih državljana osumnjičenih za podršku pokretu Fetulaha Gulena, Ljimaj je rekao da Kosovo želi dobre odnose sa svima, ali da “vazal” neće biti nikome.

“Moja poruka za Vladu i premijera Kosova je da smo mi suverena i nezavisna država. Niko i ništa ne može da prijeti sem naroda Kosova. On je dao mandat premijeru, on ga smjenjuje, nijedna druga država, nijedan lider ne može da nam kaže ko treba da vodi Vladu Kosova”, kazao je Ljimaj.

On je istakao da to treba da bude jasno i Erdoganu koji je pokazao prijateljstvo prema Kosovu.

“Premijer je primjenio Ustav Kosova, Vlada vodi računa o interesu zemlje i ako bilo ko bude pokušao da dirne u to dobiće isti odgovor”, kazao je Ljimaj i dodao da je Kosovo zapadno-evropska zemlja.

Prema njegovim riječima, hapšenje i deportacija turskih državljana je djelo sumnjive agende.

“Tražićemo do kraja odgovornost, zašto se desilo i nikada se u našoj zemlji zbog ličnih agendi koje ne predstavljaju interese Kosova to ne može dogoditi”, rekao je Ljimaj.

Erdoan je juče u Istanbulu optužio Haradinaja da podržava “teroriste”, pošto je smijenio ministra unutrašnjih poslova Kosova Faljamura Sefaja i direktora Kosovske obavještajne agencije Dritona Gašija, zbog hapšenja šestoro turskih državljana.

Haradinaj je smijenio ministra i direktora KOA, jer nije bio informisan o hapšenju šestorice turskih državljana povezanih s pokretom Fatulaha Gulena koji je u Turskoj optužen za pokušaj državnog udara.

Povodom tih događaja Erdogan je jučer upitao Haradinaja od kada štiti one koji su izveli državni udar i od koga dobija naredbe, a poručio mu je i da će da “plati”. On je također optužio i SAD koje navodno kontrolišu Haradinaja.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš