Zakon o platama proglašen nevažećim

Ustavni sud proglasio je nevažećim Zakon o platama u javnom sektoru, na zahtev Ombudsmana po žalbama više pojedinaca i institucija iz javnog sektora, prenosi Koha.

Zakon o platama proglašen nevažećim

Pošto je dva puta suspendovao zahtev, Sud je presudio da neki članovi zakona nisu u skladu sa Ustavom.

Sud je zaključio da osporeni zakon nije usaglasio plate na nivou svih sektora.

U odluci se naglašava da postoje proizvoljni i neopravdani izuzeci za nekoliko institucija, uključujući: Kosovske snage bezbednosti, Kosovsku obaveštajnu agenciju, Kosovsku agenciju za privatizaciju, Centralnu banku Kosova i Skupštinu.

"Sud smatra da su učinjeni izuzeci u suprotnosti sa samom svrhom Zakona i stvaraju nerazumne, nedokazane i proizvoljne razlike", navodi se između ostalog u obrazloženju Ustavnog suda.

Samo pet dana nakon što je novi zakon o platama stupio na snagu u decembru 2019. godine, Ombudsman ga je poslao Ustavnom sudu da procieni da li je u skladu sa Ustavom.

Od ove institucije zatraženo je da izrekne privremenu meru za sprovođenje zakona.

Prema Ombudsmanu, potrebno je zaštititi javni interes kako bi se izbegla nepopravljiva šteta koja bi mogla biti prouzrokovana primenom Zakona o platama.

Zahtev podnesen nakon što je Ombudsman  primio 35 žalbi od raznih subjekata iz javnog sektora protiv Zakona o platama, uključujući žalbe radnika u zdravstvu, prosveti, policiji i državnoj službi.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš