Vlada Kosova predstavila strategiju privrednog razvoja

Kosovo je tokom proteklih godina beležilo nizak privredni rast, od 2009. godine u proseku 3,3% godišnje. Na to su uticali mnogobrojni faktori, među kojima i svetska ekonmska kriza, ali i politička situacija na Kosovu. Zbog celokupne ekonomske klime na Kosovu, kancelarija premijera izradila je prvu nacionalnu strategiju koja će se baviti izazovima privrednog razvoja do 2021. godine.

Vlada Kosova predstavila strategiju privrednog razvoja

Bruto domaći proizvod po glavi stanovnika na Kosovu je 2.935 evra, nezaposlenost je preko 30%, a isti je i postotak ljudi na rubu egzistencije. Dohodak po glavi stanovnika na Kosovu je na  nivou od 11% u odnosu na zemlje EU, a da bi se dostigao nivo zemalja u Uniji ,Kosovo u narednih 30 godina treba da beleži stopu privrednog rasta od 8% . Stoga je neophodan novi pristup razvojnoj politici. ***

„Nacionalna strategija je podeljena na nekoliko delova, prvi se zasniva na sopstvenom ljudskom potencijalu, stoga, u narednih šest godina ovaj plan je orijentisan ka radnoj snazi kao pokretaču razvoja. Drugi stub je jačanje vladavine zakona i efikansiji rad institucija,zatim, oživljavanje industrije i poboljšanje infrastrutkure“, rekao je Isa Mustafa, predsednik vlade Kosova.

„Ovo je dokument koji će se upotpunjavati tokom procesa sprovođenja. Cilj dokumenta je da se vlada vodi ovom strategijom u daljim finansijskim planovima. Nadamo se da će oni koji posluju uzeti u obzir i mere koje proističu iz ove strategije, ali i da će investitori imati u vidu razvojne indikatore koje je vlada predvidela“, rekao je Avdulah Hoti ministar finansija Kosova.

Iz kancelarije Evropske unije u Prištini podržavaju izradu ove strategije koja bi trebalo da odredi preoritete u razvoju Kosova. Šef kancelarije Samuel Žbogar ističe da bi ova strategija trebalo da zaživi, a ne da „skuplja prašinu u nekoj fioci“.

„Pozivamo sve kosovske institucije da se usredsrede na sprovođenje ove strategije. Kosovo mora da poboljša ekonomski razvoj, da privuče strane investitore, i da poveća svoje proizvodne kapacitete. Samo poboljšanjem pravnog sistema Kosovo će imati povoljnosti koje pruža SSP“, istakao je Samuel Žbogar, direktor kancelarije EU na Kosovu.

Neke od najvažnijih mera Nacionalne strategije razvoja od 2016 do 2021 predviđaju: Smanjene administrativnih prepreka za dobijanje dozvola i licenci, finansijske olokašice za kosovska preduzeća, kao i promovisanje stranih ulaganja. Izgradnja novih energetskih kapaciteta, i razvoj drumske i železničke infrastrukture takođe se navode kao prioriteti u razvojnom planu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš