Veći trgovinski centri masovno uvozili robu iz Srbije pre carina?

Srpske robe u većini albanskih radnji na Kosovu i dalje ima, uprkos tome što su već tri nedelje na snazi takse od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije. Na rafovima u tržnim centrima u Prištini, Kosovu Polju, Ajvaliji, Lipljanu, Podujevu, južnom delu Mitrovice, ali i ostalim sredinama, ima osnovnih namirnica – brašna, šećera, ulja, slatkiša, sokova, flaširane vode, plazme, ali i kozmetičkih i higijenskih sredstava. Jedino su na izmaku zalihe mleka i mlečnih proizvoda.

Veći trgovinski centri masovno uvozili robu iz Srbije pre carina?

„Nemojte da me pitate odakle nam ove namirnice. Imamo ih dovoljno za još izvesno vreme, a od nas robu kupuju i manje radnje,“ kaže Albanac, vlasnik magacina u Bošnjačkoj mahali u Mitrovici.

Naši sagovornici Albanci ne žele da govore javno, ali kažu da ne isključuju mogućnost da su vlasnici većih tržnih centara unapred znali da će biti uvedene drastične takse.

„Danima uoči uvođenja dodatnog poreza bilo je pojačano dopremanje robe iz centralne Srbije,“ tvrdi naš sagovornik, Albanac iz Južne Mitrovice.

U njegovom magacinu uočljivi su paketi ulja, džakovi brašna, šećer, razno voće, a cene robe, objašnjava naš sagovornik, iste su kao i ranije. U većini radnji uglavnom je poskupelo brašno koje je stizalo mahom iz Vojvodine.

„Neznatno su poskupele i druge osnovne namirnice,“ kažu nam srpski povratnici u kosovskim sredinama, koji se uglavnom snabdevaju u albanskim radnjama.

I Albanci i Srbi, slažu se da odluka Prištine o taksama najviše pogađa običan narod.

„Ni Albancima nije u interesu zabrana uvoza, jer su pedesetak godina navikli na robu iz centralne Srbije, koja je najjeftinija i najboljeg kvaliteta,“ ističe direktor Osnovne škole u Gracu kod Vučitrna Desimir Miljković, koji se, uprkos svemu, nada da će Priština ukinuti takse.

Da su jednostranim merama Prištine pogođeni i albanski privrednici, potvrđuje podatak da je jedna od većih albanskih firmi, iz okoline Vučitrna, obustavila proizvodnju zbog nedostatka gasa, koji joj je isporučivala pančevačka rafinerija.

„Hleb nam stiže iz Zubinog Potoka, a cena se nije menjala i kreće se od 40 do 50 dinara. Šta će dalje biti, ne znamo,“ priča vlasnik radnje u centru Severne Mitrovice, Ivan Pantić.

Građani kažu da najviše problema imaju s nabavkom mleka.

„Iako je trenutna situacija zabrinjavajuća, vlasnici radnji su zaista korektni jer nisu povećavali cene,“ priča Predrag Kitanović (32), iz Severne Mitrovice, koji živi sa suprugom i dvoje dece.

Izvor: (kossev.info)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš