Usvojen plan za sprovođenje programa za ekonomski oporavak u vrednosti od 365 miliona

Kosovska Vlada usvojila je danas plan za sprovođenje programa za ekonomski oporavak nakon krize izazvane pandemijom koronavirusa vredan 365 miliona evra, saopštili su kosovska ministarka finansija, Hikmete Bajrami, i kosovski premijer, Avdulah Hoti.

Usvojen plan za sprovođenje programa za ekonomski oporavak u vrednosti od 365 miliona

Bajrami je na svom Fejsbuk profilu navela da pomenuti program uključuje mere za mnoge sektore, a koje će, tvrdi, uticati na ekonomski oporavak.

U okviru programa predviđen je olakšan pristup kreditima za privatna preduzeća i poljoprivrednike, kao i smanjenje poreskog opterećenja za preduzeća.

Cilj ovog programa je, navodi, povećanje zaposlenosti za kategorije sa najmanjom verovatnoćom zaposlenja i pospešivanje lokalne poljoprivredne proizvodnje, ali i poboljšanje sigurnosti hrane.

Osim toga, program će stimulisati agregatnu tražnju koja stvara multiplikativne efekte u ekonomiji, pružiti podršku radu i kapitalnim ulaganjima javnih preduzeća.

Programom je predviđeno pružanje podrške i:

-Mladima, organizacijama civilnog društva, umetnicima i sportistima.

-Za uravnoteženi regionalni razvoj na Kosovu;

-Nevećinskim zajednicama, za projekte i inicijative za poboljšanje života i ekonomske revitalizacije;

-Za osnaživanje žena u društvu i ekonomiji;

-Obrazovnom sektoru;

-Kosovskim opštinama za upravljanje situacijom usled pandemija COVID-19;

-Sunarodnicima pokrivanjem troškova premije osiguranja;

Dok je ministarka finansija na svom Fejsbuk profilu izlistala mere koje su obuhvaćene programom za ekonomski oporavak, Hoti je na istoj društvenoj mreži saopštio način raspodele sredstava u iznosu od 365 miliona evra, uz naznaku da će biti obezbeđena „maksimalna transparentnost u raspodeli“.

Od ukupnog iznosa fonda 60 miliona opredeljeno je za Fond za garanciju kredita – za lakše dobijanje kredita, 30 miliona za troškove reprogramiranja poslovnih kredita, 26 miliona za subvenciju poljoprivrednika, 24 miliiona iznosiće subvencije za radnike, a 17 miliona za javna preduzeća koja imaju finansijskih poteškoća.

10 miliona odvojeno je za sektor obrazovanja, isto toliko za opštine, uz dodatnih 29 miliona koji su opštinama stavljeni na raspolaganje iz Fonda za nepredviđene slučajeve.

Pet miliona je odvojeno za omladinske programe, kulturne, profesionalce i sportske saveze, 2 miliona za zapošljavanje žena i još 2 miliona za ruralni razvoj itd.

Sprovođenje paketa za ekonomski oporavak od posledica koronavirusa, kako je nedavno najavio Hoti, zavisi od usvajanja nacrta Zakona o ekonomskom oporavku koji će se sutra naći pred poslanicima u kosovskoj skupštini.

Ovim nacrtom zakona predviđena je ujedno i izmena i dopuna nekoliko drugih zakona, a jedna od dopuna zakona, ukoliko bude usvojen, će građanima omogućiti da povuku iznos od 10 odsto od ukupne ušteđevine iz Trusta.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš