Usvojen budžet za 2021. godinu

Sa 85 glasova „Za“, bez glasova protiv i bez uzdržanih, kosovska skupština uspela je večeras da usvoji nacrt Zakona o budžetu za 2021. godinu i u drugom čitanju.

Usvojen budžet za 2021. godinu

Predviđen budžet za narednu godinu iznosi 2.4 milijarde evra.

Zakon o budžetu je izglasan u rekordnom roku, a nakon što je juče dobio podršku 64 poslanika u prvom čitanju.

Na predlog ministarke za rad i socijalno staranje, Hikmete Bajrami, usvojen je i amandman kojim se ovo ministarstvo obavezuje da obezbedi zdravstveno osiguranje za žrtve seksualnog nasilja.

Osim vladajuće koalicije, kako prenose prištinski mediji, za usvajanje budžeta i danas je glasala opoziciona PDK.

Za razliku od jučerašnje sednice, podršku ovom Nacrtu zakona u drugom čitanju danas su dali i poslanici najveće opozicione stranke – Samoopredeljenja.

Održavanje sednica s ciljem usvanja budžeta za 2021. godinu zatražila je vladajuća LDK kako bi on bio odobren pre održavanja novih parlamentarnih izbora, a nakon što je Ustavni sud Kosova vladu Avdulaha Hotija proglasio neustavnom.

Kosovska vlada usvojila je 30. novembra Nacrt zakona o budžetskim aproprijacijama za kosovski budžet za 2021. godinu koji je potom podnet skupštini.

Usvajanje budžeta u aktuelnom sazivu skupštine bio je zahtev i poslovne zajednice koji je preneo kosovski premijer, ali i sličan poziv došao je i iz EU.

Kako je za naš portal u reakciji na odluku kosovskog Ustavnog suda rečeno iz  Kancelarije portparola EU, Petera Stana, „vrlo je važno da se dogovori budžet za 2021. i da ga usvoji trenutna Skupština što je pre moguće“.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš