U svakoj prodavnici na Kosovu pored cene proizvoda obavezna i zastava zemlje porekla

Na Kosovu je počela primena administrativnog uputstva iz Prištine kojim je predviđeno da u svakoj prodavnici na Kosovu pored cene proizvoda mora da stoji i zastava zemlje porekla. Za kršenje ove odredbe predviđene su kazne za trgovce u iznosu od 1.000 do 10.000 evra. I u marketu ETC, koji se nalazi na prelazu iz južnog u severni deo Kosovske Mitrovice, počelo se sa označavanjem proizvoda.

U svakoj prodavnici na Kosovu pored cene proizvoda obavezna i zastava zemlje porekla

„Kupujmo domaće“

Nakon uvođenja takse na proizvode iz Srbije i BiH, na Kosovu se počelo sa kampanjom promovisanja domaćih proizvoda. Donošenje i primena ovog administrativnog uputstva za kosovske vlasti predstavlja još jednu meru zaštite, kako se objašnjava, domaće proizvodnje.

„Od sada, građani ne moraju da čitaju bar-kodove. Lako je videti koji proizvod je iz susednih država, a koji je domaći,“ izjavio je gradonačelnik Prištine, Špend Ahmeti.

ETC roba zastave

Foto: KoSSev

„Cilj ovog administrativnog uputstva je da se kupcima omogući da lakše identifikuju robu i da se opredele za domaće proizvođače,“ preneo je portal Koha krajem godine prilikom najave primene ovog akta. 

Kosovski Zakon o zaštiti potrošača kojim je predviđena obaveza prodavca da pored cene proizvoda „označi poreklo proizvoda kroz postavljanje etikete koja prikazuje zastavu države porekla,“ stupio je na snagu još juna prošle godine. U cilju primene ove odredbe, doneto je administrativno uputstvo kojim su detaljnije regulisani tehnički detalji. Ovo administrativno uputstvo stupilo je na snagu 29. decembra 2018. Za kršenje ove odredbe, Zakonom o zaštiti potrošača predviđena je kazna za trgovce u iznosu od 1.000 do 10.000 evra.

I u marketu ETC, koji se nalazi na prelazu iz južnog u severni deo Kosovske Mitrovice, mogu se naći zastave zemlje porekla proizvoda.

ETC roba zastave

Foto: KoSSev

Ipak, pored pojedinih proizvoda u ovom marketu može se primetiti da nedostaju zastave kojima se označava poreklo proizvoda.

ETC roba zastave

Foto: KoSSev

Jedan market na Kosovu počeo je sa postavljanjem zastave zemlje porekla pored proizvoda mnogo ranije. Reč je o Plus Center marketu iz Uroševca. Tamo nije moguće pronaći srpske proizvode, pošto vlasnik marketa, Suljejman Neziri, već godinama svoj marketing zasniva na činjenici da ne nudi proizvode iz Srbije.

Ovu meru zaštite domaćih proizvoda pohvalio je Neziri koji smatra da „domaći proizvodi nisu dobili nikakvu šansu. Sramota je to što se svi proizvodi uvoze iz Srbije a da lokalnim preduzetnicima nije data šansa, nezavisno od toga što kvalitet proizvoda nije baš visok“.

Izvor: (kossev.info)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš