Tesla ne želi zarađivati novac na električnim automobilima

Dionice kompanije Tesla Motors zabilježile su porast i sada iznose 300 dolara, dok stručnjaci misle kako bi njihova cijena mogla skočiti i na 450 dolara.

Tesla ne želi zarađivati novac na električnim automobilima
Ipak, ne predviđaju svi analitičari uspon kompanije na berzi, ali Teslini menadžeri nisu zabrinuti. Cijenu dionica vide kao lijep dio poluge za podizanje kapitala, kao što su to učinili ranije ove godine, a u najgorem slučaju kao odvraćanje pažnje od svoje stvarne misije, a to je ubrzati čovječanstvo da prestane koristiti fosilna goriva.

Čak i njihovi seksi automobili su samo sredstvo za postizanje cilja.

Business Insider ističe kako svi oni koji su kupili Tesline dionice učestvuju u viziji direktora Elona Muska, te da bi ih to moglo skupo koštati. John Pangere iz Windy City Advisorsa ističe kako je Tesla Motors možda postigao rekordnu prodaju, ali da je ona sumnjiva jer je kompanija izgubila 19.810 dolara po automobilu prošli kvartal, dok je u kvartalu prije njega izgubila 15.979 dolara, a u 2014. godini 9.956 dolara po autu. On misli kako će Tesla možda i postići cilj, ali da će velike troškove snositi upravi dioničari.

Također, Pangere ističe kako Tesla sada pokušava da "naraste" i postane kompanija koja planira povećati proizvodnju automobila sa 50.000 na 500.000 do 2020. godine. Neki stručnjaci savjetuju direktora Muska da pritisne kočnicu i pokuša ostvariti srednjoročnu dobit, ali on to ne želi.

Kompanija ovim pokazuje kako joj nije stalo do zarade, kao drugim kompanijama, već da se fokusiraju na veće ciljeve, a to je da postanu bolja automobilska kompanija koja će ublažiti globalno zatopljenje.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš