Taksa se ukida od 1. aprila, na snagu stupa reciprocitet sa Srbijom

Očekuje se da će kosovska vlada potpuno ukinuti stopostotnu taksu na uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine kako bi ga zamenila punim merama komercijalnog i političkog reciprociteta. Zvaničnici u Vladi Kosova rekli su za RSE da je mera zasnovana na odluci od 20. marta, kada je vlada odlučila da ukine tekse na uvoz sirovina iz Srbije, prenosi prištinski Ljajmi.

Taksa se ukida od 1. aprila, na snagu stupa reciprocitet sa Srbijom

Na osnovu te odluke rečeno je da će Vlada Kosova 1. aprila doneti odluku o ukidanju odluka prethodne Vlade od 21. i 28. novembra 2018. kada je taksa uvedena na uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Potpredsednik vlade Kosova Haki Abazi rekao je za RSE da će se o svim tim merama odlučiti na osnovu akcija Srbije i Bosne i Hercegovine prema Kosovu.

"Sve ove mere su na nivou stvarnog reciprociteta, što je praksa oblika primene politike Srbije prema robi i trgovini sa Kosovom. Ove mere uglavnom spadaju u oblast slobodnog kretanja, ljudi, automobila i transportnih kamiona i zato što Srbija ne prihvata registarske tablice i primorava građane Kosova da ih zamene privremenim dokumentima. Takođe, u primeni mera postoji nivo proizvoljnosti, na primer, sertifikat o proizvodnji ili sanitarni sertifikat koji nije prihvaćen. Imamo slučajeva da i tokom tranzita robe preko teritorije Srbije ka zemljama Evropske unije postoje  barijere koje sprečavaju kretanje robe na teritoriji Srbije", rekao je Abazi za Radio Slobodna Evropa.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš