Šta sadrži Nacrt zakona o ekonomskom oporavku

Posle sedam pokušaja, Skupština Kosova je na današnjoj sednici načelno odobrila Nacrt zakona o ekonomskom oporavku. Glavnom tačkom ovog nacrta zakona smatra se izmena Zakona o osnivanju Kosovskog fonda za kreditne garancije (KFKG), piše Reporteri.

KFKG ima za cilj stvaranje kompetencija za plasiranje nove šeme i proizvoda na tržište, kako bi se povećao procenat pokrivenosti na 80 odsto za kreditne garancije (trenutno do 50 odsto), za izdavanje kreditnih garancija za razvoj poslovanja za poljoprivrednike koji su redovno upisani u registar poljoprivrednika. 

Pored toliko raspravljane tačke povlačenja sredstava iz fonda, Nacrt zakona predviđa promene u PDV-u i porezu na dobit preduzeća.

U vreme kada je vlada odobrila Nacrt zakona, smatralo se da će „ove promene definitivno olakšati kreditiranje preduzeća i ublažicti njihov teret tokom procesa ekonomskog oporavka“.

Najviše se govorilo o mogućnosti da građani povuku 10 odsto penzijske štednje. Prema vladi, ovaj mehanizam doveo bi na tržište oko 200 miliona evra.

Izmene su predviđene i Zakonom o porezu na dodatu vrednost.

Nacrt zakona predviđa smanjenje stope PDV-a sa 18 na osam odsto, za snabdevanje hotela, restorana i prehrambenih usluga, a izuzeće od stope PDV-a poslove osiguranja i reosiguranja u poljoprivredi, za polise poljoprivrede poljoprivredne kulture.

Takođe, ovaj nacrt zakona zahteva da se imovina Kosovske agencije za privatizaciju može preraspodeliti u potrebne ekonomske kategorije, pored kategorije zarada.

Tako će se ukloniti ograničenje da se sredstva dobijena od privatizacije koriste samo u infrastrukturnim projektima.

Izmenama Zakona o porezu na dobit pravnih lica i Zakona o poreskoj upravi produžiće rok za plaćanje poreza na poslovanje do dve godine, prema kriterijumima koji će se utvrditi, kao i izuzeće svih preduzeća od kamatnog tereta za neplaćanje poreza, pod uslovom da se uplate do kraja ove godine.

Za zakon su glasala 64 poslanika. Opozicione stranke Pokret Samoopredeljenje (PS) i Demokratska partija Kosova (DSK) na početku sednice najavile su da neće glasati.

Za je glasala i predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani, koja je bila protiv svih inicijativa Demokratskog saveza Kosova (DSK), koja vodi Vladu.

Nacrt zakona ima 13 članova i važi do kraja 2021.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš