Siromašna zemlja, ogromne plate kosovskih poslanika

Predstavnici civilnog društva protive se visokim platama poslanika u jednoj siromašnoj zemlji, kao što je Kosovo. Oni pritom dodaju da poslanici uzimaju nezaslužene plate koje prelaze 2.000 evra.

Siromašna zemlja, ogromne plate kosovskih poslanika

Na Kosovu, 120 poslanika osim mesečne plate u visini od 1.500 evra, dobija dodatna materijalna sredstva za sednice, za rad i učešće u skupštinskim odborima, te za rad u drugim telima van redovne delatnosti.

U skladu sa tim poslanici, pored plate za dve redovne sednice, tokom meseca dobijaju dodatak od 240 eura, a za učešće u skupštinskim odborima dobijaju 160 eura. Na kraju, uz sve te dnevnice, mesečna plata poslanika prelazi 2.000 eura.

Pravilnikom Skupštine Kosova, poslanici uživaju i pravo na pokrivanje troškova boravka i putnih troškova poslanika unutar i van zemlje po službenoj dužnosti, zatim dodatak za učešće u skupštinskim odborima, pokriće telefonskih i naftnih troškova.

Dnevnica za Makedoniju je donedavno bila 240 eura, pa je onda snižena na 120, a isto toliko iznosi za Albaniju i Crnu Goru. Dnevnice za zvanične posete zemljama Evropske unije su više od 200 eura.

Poređenja radi, osnovica plata poslanika u Srbiji je 1.000 evra plus dodaci, u Crnoj Gori prosečna plata poslanika za jul ove godine iznosila je blizu 1.500 evra, a nešto bolja od Kosova je Bosna i Hercegovina, u kojoj se primanja tamošnjih poslanika, uz sve dodatke, kreće između 2.400 – 3.250 evra, na osnovu podataka Centara civilnih inicijativa (CCI).

Trenutna situacija na Kosovu je takva da će poslanici novog saziva najverovatnije dobiti platu za ovaj mesec, iako nisu završili konstituisanje Skupštine koje je počelo 3. avgusta. Bilo je šest takvih pokušaja i nije poznato kada će se ono završiti.

Jedino su verifikovani njihovi mandati i položena je zakletva, što je dovoljno da se kvalifikuju za mesečna primanja.

Nevladina organizacija "Politifakte" inicirala je i on-line peticiju putem koje se od Ministarstva finansija zahteva da poslanici ne dobiju platu sve dok ne odrade svoj posao.

"Poslanici Skupštine Kosova, na žalost, osim što ne rade posao za koji su izabrani da rade, ne sprovode ustavne obaveze i pored toga što su položili zakletvu da će očuvati ustavnost, oni time doprinose i gubitku miliona evra u mnogim sektorima", ističe rukovodilac u "Politifakte" Aljbert Krasnići.

Harmonizovati plate sa primanjima građana

Zbog neformiranja novih institucija, Kosovo je izgubilo 16 miliona evra od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Zbog toga postoji rizik da Kosovo ostane i bez dodatnih 50 miliona evra od Evropske unije, koji su trebali da podrže budžet u oblasti reforme javne administracije i upravljanja javnim finansijama.

Peticiju koja je u toku podržali su i ostali predstavnici civilnog društva.

Jeton Zulfaj iz pokreta "Folj" (Progovori) navodi za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su plate poslanika visoke, u poređenju sa prosečnom platom na Kosovu. Plate na Kosovu se kreću od 130 do 400 eura.

"Plate poslanika se trebaju razmotriti, imajući u vidu minimalnu i prosečnu platu na Kosovu koja je niska. Njihove plate se donekle trebaju i harmonizovati sa građanima koje oni predstavljaju. Na Kosovu nema ni nekog ekonomskog rasta, koji bi obrazložio tolike plate poslanika Kosova", kaže Zulfaj.

Pravila su takva da poslaniku, i nakon završetka redovnog mandata, pripada mesečni prihod za period od godinu dana, ukoliko se ne vrati na radno mesto koje je imao pre izbora za poslanika.

U slučaju prevremenog raspuštanja, poslanici takođe primaju plate do kraja predviđenog mandata.

U međuvremenu, Kosovo se i dalje suočava sa visokom stopom siromaštva i nezaposlenosti, koja iznosi više od 26 posto.

Izvor: (slobodnaevropa.org)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš