Šatri: Kosovo najnerazvijenije u Evropi, a potrošačka korpa oko 700 evra

Bivši ministar finansija Haki Šatri kaže da je Kosovo najnerazvijenije u regionu i da, iako ne postoje podaci o potrošačkoj korpi, za pokrivanje mesečnih troškova jedne porodice, treba više od 500 evra, prenosi Reporteri.

Šatri: Kosovo najnerazvijenije u Evropi, a potrošačka korpa oko 700 evra

On dodaje da se svakim danom povećava razlika između slojeva u društvu, od najbogatijih do najsiromašnijih i da porodica sa pet članova ne može da preživi sa 300 evra, a ni 500 evra ne može da pokrije njihove troškove.

Ekonomista Erton Bega ističe da je za zadovoljavanje prosečnih potreba porodice na Kosovu potrebno oko 700 evra mesečno.

"Kosovska agencija za statistiku  godinama ne objavljuje izveštaj o potrošačkoj korpi. Poslednji izveštaj koji je objavljen je za 2017. ili 2018. Prema ovom izveštaju, prosečna porodica na Kosovu, na prosečne troškove života troši negde preko 600 evra mesečno. Naravno, ako se danas računa inflacija koja je podigla sve cene, to je veći trošak i trebalo bi da bude blizu 700 evra mesečno”, kaže on.

Dodaje da privreda zavisi od dijaspore i da se obično kada su oni prisutni Kosovo može smatrati luksuznim životom jer se povećava potrošnja skupih proizvoda.

"Troškovi života na Kosovu su skuplji nego u zemljama regiona, bilo zbog fiskalne politike u smislu poreza na dodatu vrednost, bilo zbog razlike koja postoji u društvenim slojevima. Mi smo privreda koja u velikoj meri zavisi od dijaspore. Obično u letnjem periodu kada su oni prisutni, život na Kosovu se može smatrati luksuznim jer se povećava potrošnja skupljih proizvoda“, rekao je Bega.

Prema njegovim rečima, razlika između bogatih i siromašnih je veoma velika.

"Najveći problem naše privrede je što imamo veoma malu, gotovo nepostojeću srednju klasu. Razlika između slojeva sa niskim i visokim prihodima je izuzetno velika i to nije zdravo za našu ekonomiju jer su razlike veoma velike, a problemi različiti", dodaje on.

Navodi da postoji velika razlika između bogatih i siromašnih, praveći poređenje sa luksuznim odmorima u Dubaiju.

"Razlika se produbljuje, vidi se. To znači da to vidite na svakom koraku u normalnom životu, na ulici, neko ima luksuzne automobile, neko nema ništa. Neko svake nedelje ide na odmor, barem u Albaniju, a neko čak i u Dubai”, rekao je.

Bivši ministar Haki Šatri ističe da na Kosovu vlada ekstremno siromaštvo i da je to najnerazvijenija zemlja u Evropi.

"Kosovo je najnerazvijenija zemlja u Evropi. Upoređujuju  nas jedino sa Moldavijom ponekad, ali kada govorim o ovom delu Balkana, Kosovo je najnerazvijenija i najsiromašnija zemlja. Apsurdno je kako može da postoji zemlja sa toliko prirodnih bogatstava a toliko siromašna. Razlog je slabo upravljanje bogatstvom zemlje”, dodaje on.

Što se tiče predložene minimalne zarade, Šatri smatra da ona ne zadovoljava potrebe porodice i da je ovaj predlog Vlade "igra obmane".

"Ovo nije ništa drugo nego obmana. Čak im ni ovo predloženo ne odgovara. Čak i ovo što još nije na snazi, nije odobreno i izgleda da je ovde neka igra i prevara”, rekao je Šatri.

Bega kaže da minimalna zarada ne rešava u potpunosti socijalni problem jer će uticati na slojeve koji su najmanje plaćeni.

"Dobro je da je minimalna zarada uvećana jer 14 godina nije menjana. Međutim, to ne rešava u potpunosti socijalni problem koji Kosovo ima jer će minimalnom zaradom biti pogođeni slojevi koji su najmanje plaćeni", daodaje Bega.

On ističe da nezaposlenost utiče na povećanje nivoa siromaštva, posebno u ruralnim sredinama.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš