Šahini: Srbija treba da prizna kosovska dokumenta

Nakon što je Vlada Kosova donela odluku da ne prizna ADR certifikate, koji omogućavaju vozačima iz Srbije da upravljaju vozilima u kojima se prevozi opasna materija, kao što su nafta, naftni derivati i prirodni gas, Srbija i Kosovo svakodnevno beleže gubitak zbog zastoja u trgovini.

Šahini: Srbija treba da prizna kosovska dokumenta
Predsednik Alijanse za biznis Kosova Agim Šahini je u gostovanju na Jutarnjem kanalu RTK2 istakao da je ovaj ekonomski problem proistekao iz političkih nesuglasica, i da se mora što pre rešiti. 

„Rešenje je jednostavno. Srbija treba da prizna te dokumente kao i Kosovo, i da se trgovina nastavi bez problema. Mislim da je u ovom slučaju politika dosta umešana kada su u pitanju ekonomski odnosi. Ne treba gledati svaki ekonomski korak kroz politiku jer Kosovo i Srbija svakodnevno privredno saradjuju“, kaže Sahini.

Predsednik Alijanse za biznis Kosova ističe da ovaj problem ne treba rešavati na međunarodnom nivou, ali i da na političku atmosferu utiču izborne kampanje.

„Mislim da je i ovo jedan oblik političke kampanje, jer su trenutno izbori u Srbiji i na ovaj način političari žele da demonstriraju jačinu. Istovremeno se i na Kosovu iz istog razloga toliko insistira na reciprocitetu. O ovom problemu će se sigurno pričati i u Briselu a ja ne vidim razlog zašto ovo ne bismo rešili među sobom, jer ministarstvo trgovine Kosova i Srbije treba da vide šta je to u pitanju."

Sahini ističe da nije samo problem u prevozu opasnih materija, kao što su nafta, naftni derivati i prirodni gas, već privrednici sa Kosova nailaze na birokratske probleme i pri uvozu mesa.

„Prerađivači mesa na Kosovu koji uvoze iz bilo koje države iz Evrope, ako roba prelazi preko Srbije, moraju da uzimaju uverenje iz Beograda koje dokazuje da je ta roba tranzitna, što umnogome otežava uvoz.“

Sahini je naglasio da su privrednici Kosova i Srbije oduvek imali dobru saradnju i da će se ona sigurno nastaviti. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš