Prosečna plata na Kosovu u 2015. 450€, kupovna moć niska

Prosečna plata na Kosovu prošle godine iznosila je oko 450 evra, podaci su Zavoda za statistiku iz septembra 2015. godine. I dok stručnjaci ističu da izlazak iz krize postoji, građani smatraju da su primanja na Kosovu premala.

Prosečna plata na Kosovu u 2015. 450€, kupovna moć niska

Prema podacima Zavoda za statistiku iz septembra 2015. godine, prosečna zarada 80.779 radnika u javnom sektoru iznosila je 453 evra, dok podataka o broju zaposlenih u privatnom sektoru nema. Iz Unije nezavisnih sindikata Kosova smatraju da je na Kosovu nezaposleno više od 65% mladih. Prema prošlogodišnjim  podacima prosečna plata na Kosovu je oko 450 evra, a s obzirom na prosečnu porodicu, primanja su nedovoljna. Predstavnici Unije nezavisnih sindikata Kosova Ipak veruju da postoji rešenje za izlazak iz krize.

„U privatnom sektoru je oko 350 evra, 100 evra manje od javnog sektora. Ovo je vrlo mala plata, a da ne pričamo o minimalnoj plati, koja je, nažalost, na Kosovu kategorizovana, ta kategorizacija je vršena prema starosnoj granici do 35 godina i minimalna zarada je 130 evra, od 35 godina i više, minimalna plata je 170 evra. Rešenje je kod minimalne plate, mi smo predložili da idemo na procenat baziran na prosečnoj zaradi, jer prosečnu platu niko ne može da diktira. Prosečnu zaradu određuje tržište i minimalna zarada bi trebalo da iznosi 70% prosečne plate. Rešenje je strategija za razvoj ekonomije i privlačenje stranih investitora“, kaže Aljuš Sajdiju, potpredsednik Unije nezavisnih sindikata Kosova.

Iako je prosečna zarada možda veća nego u nekim zemljama u regionu, kupovna moć je veoma niska, napominju stručnjaci.   

„Po mom mišljenju ne treba povećati plate, jer to ne čini Kosovo konkurentinim. Mnogo više treba da se usredimo na produktivnosti i konkurentnost ,dajuci kosovskim firmama više mogućnosti ,što bi uticalo na kupovnu moć, iako bi plate ostale na istom nivou”, kaže Alejten  Beriša, ekonomista.

Građani Prištine smatraju da je prosečna plata na Kosovu nedovoljna za život.

„Ljudi u privatnom sektoru rade po 12 sati, ne primaju više od 250 evra, s tim ne mogu da žive.Dok sam radio u bivšoj Jugoslaviji imao sam četvoro dece, školovao sam ih , napravio kuću i živeo perfektno sa jednom platom“, kaže Skender Šuljemaja iz Prištine.

„Jedno 500 evra za jednu četvoročnanu porodicu“, kaže Hadžija Malić.

“Prosek plate od 1200 evra, zavisi šta radiš. Svaka zemlja ima svoj standard, ali svuda ako ne radi dvoje, teško je da se živi, svuda u Evropi. Ja živim u Francuskoj“, rekao je Musa Hodža.

„Tu oko 350 evra, tu negde“ rekao je jedan od anketiranih građana

„Prosečna plata je 150 evra i ne mogu da izađem na kraj. Sa 150 ne možeš da živiš na Kosovu“, kaže sagovornik.

Kada su u pitanju zemlje bivše Jugoslavije, istraživanja pokazuju da je u 2015. godini prosečna plata u Sloveniji iznosila 1.004 evra, u Hrvatskoj 747, Crnoj Gori 482, Bosni i Hercegovini 422,  Makedoniji 365 evra, a u Srbiji 361 evro.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš