Projekat zapošljavanja ugroženih društvenih kategorija

Nezaposlenost je ozbiljan problem sa kojim se Kosovo suočava, a nažalost, najveća je među pripadnicima marginalizovanih društvenih grupa. Kako bi se poboljšao njihov položaj, Ministartvo rada i socijalne zaštite priprema novi zakon, a EU sprovodi projekat “Jačanje procesa zapošljavanja osetljivih slojeva društva”.

Projekat zapošljavanja ugroženih društvenih kategorija

Kako bi se ojačalo socijalno i ekonomsko uključivanje ugroženih društvenih grupa, ministar rada i socijalne zaštite Arban Abraši najavio je novi zakon koji će se, prema njegovim rečima, razmatrati na narednoj sednici vlade. Ministarstvo, takođe, podržava projekte koje sprovodi EU.

“Projekat je bio veoma uspešan, jer je njime zaposleno nekoliko stotina lica, a preko 500 je prošlo obuku. Ugroženim društvenim grupama su stvoreni uslovi za razvoj preduzetništva, a ovaj projekat je na Kosovo iz EU doneo najbolju praksu o onome što EU naziva socijalnom ekonomijom”, rekao je Abraši.

Predstavnik Kancelarije EU na Kosovu Libor Člad, naglasio je da je cilj projekta da na tržište rada bude uključimo što više građana Kosova, a posebno onih kojima je teško da nađu posao.

“Ovim projektom EU je posvećena zapošljavanju mnogih iz ranjivih struktura društva. Pružajući obuku i poslovne prilike ljudima iz ruralnih područja, ljudima sa posebnim potrebama, ženama, pripadnicima manjinskih zajednica, i mnogim drugim ", kazao je Člad, zamenik šefa odseka za saradnju kancelarije EU na Kosovu.

Predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju istakao je da je ekonomskim osamostaljenjem ugroženih društvenih kategorija njima data šansa ne samo da doprinesu pobošanju sopetvene ekonomske situacije, već i situacije na Kosovu.

“Ovaj projekat ima i socijalnu vrednost jer pokazuje da ovaj deo društva ne želi biti teret, nego deo pozitivnih procesa na Kosovu. Verujem da se takav doprinos mora poštovati, kao i napori ministarstva i EU”, naglasio je Grdžaliju.

Vrednost projekta EU “Jačanje procesa zapošljavanja osetljivih slojeva društva” je oko 3 miliona evra, između ostalog, njime je omogućeno pokretanje više od 100 start-up biznisa, dok će tačan broj biti poznat u januaru, po završetku projekta.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš