Postignut dogovor Pr-Bg o ADR sertifikatima

Ministarka za dijalog Edita Tahiri, saopštila je da je uz posredovanje Evropske Unije stupio na snagu Sporazum o uzajamnom priznavanju ADR sertifikata između Kosova i Srbije

Postignut dogovor Pr-Bg o ADR sertifikatima

"Ovaj sporazum omogućiće slobodan prevoz opasnih materija između dve zemlje u skladu sa Konvencijom ADR-a i od danas 25. Aprila. 2016 od 00:00 časova, svi prevoznici sa Kosova, putem ADR sertifikata izdatih od strane nadležnih institucije Republike Kosova, moći će da obavljaju ovu trgovinsku delatnost sa susednom zemljom Srbijom", rekla je ministarka Tahiri.

Ona je dodala da ovaj sporazum važan na ekonomskom i trgovinskom planu jer omogućava "uklanjanje prepreka koje je Srbija uspostavila za transportne kompanije sa Kosova za gotovo više od osam meseci, takođe i politički je važno jer se priznaju državni dokumenti Republike Kosova od strane Srbije".

"Sertifikat ADR za vozače je državni dokument koji sadrži državni grb i u skladu je sa Konvencijom UN-a za ADR", dodaje Tahiri. Ministarka je takođe rekla da će ukidanjem blokade iz Srbije imati korist kosovske kompanije koje prevoze ovu vrstu robe kao i kosovski budžet koji će imati koristi od poreza za izvoz / uvoz, ali i porodice čiji su članovi zaposleni u ovim lokalnim kompanijama.

“Vredi napomenuti da sam više od osam meseci kao glavni pregovarač Briselskog dijaloga pokretala pitanje priznavanja certifikata ADR-a u Briselu, u cilju da se otkloni blokada koju je Srbija nametnula kosovskim kompanijama koje vrše uvoz, i angažovanje vlade je rezultiralo postizanjem sporazuma 19. aprila, 2016. Iako je bilo potrebno nekoliko meseci pregovora u Briselu da bi se postigao sporazum, smatram da je ovo veliki uspeh i u sledećoj fazi Ministarstvo za dijalog, Ministarstvo trgovine i industrije i Kosovska carina će nadgledati sprovođenje ovog Sporazuma. Sudeći prema izveštaju carine koji sam dobila pre sat vremena, proces se dobro odvija”, istakla je ministarka Edita Tahiri.

Briselski sporazum o uzajamnom priznavanju Sertifikata ADR

Zaključci presedavajućeg EU od 19. aprila, 2016

1. Strane se obavezuju za slobodno kretanje roba, uključujući i opasne materije, bez prepreka i u skladu sa međunarodnim standardima / Evropskim.

2. Strane se međusobno slažu da će prihvatiti sve međunarodne standarde / Evropske za transport / prevoz opasnih materija, uključujući svu dokumentaciju u skladu sa ADR konvencijom (vozačka dozvola i dozvola za vozilo).

3. Ovaj sporazum ne utiče na međunarodne obaveze svake strane.

4. Ovaj Sporazum stupa na snagu 25. aprila 2016.

5. EU će uspostaviti grupu za nadgledanje implementacije.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš