"Odlukom o uvođenju taksi Vlada kažnjava svoje građane"

Poslanica Skupštine Kosova i predsednica parlamentarne partije Alternativa Mimoza Kusari Ljilja ocenila je kao lošu odluku kosovske vlade da uvede takse za proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine i poručila premijeru Kosova Ramušu Haradinaju da proba nešto drugo, jer "ova mera neće uspeti", te da se ovom odlukom u stvari kažnjavaju građani Kosova.

"Odlukom o uvođenju taksi Vlada kažnjava svoje građane"

Ova odluka će po njoj uticati na povećanje cena proizvoda iz ove dve zemlje za deset odsto.

"Uspostavljanjem takse od 10 odsto od strane Kosova Srbija i srpske kompanije neće osetiti sankcije Vlade Kosova. Većina kompanija već imaju zalihe na Kosovu, dok će povećanje od 10 odsto, kada se zalihe potroše platiti građani Kosova. Drugim rečima, ovom odlukom Vlada Kosova kažnjava građane Kosova", napisala je Ljilja na fejsbuku.

Od ove odluke su izuzeti proizvodi stranih firmi koji se proizvode u Srbiji i BiH.

"Da Srbija zaslužuje kaznene mere zbog ponašanja to je već stara vest, ali je Vlada Kosova ipak trebalo da ima smelosti i odlučnosti i malo više ekonomske logike kada je donela odluku", napisala je Ljilja.

Ona ocenjuje da ovu odluku neće osetiti srpske kompanije već građani Kosova jer kada budu potrošene zalihe koje te kompanije imaju na Kosovu to će platiti građani.

Ona smatra da je bilo potrebno doneti odluku o zabrani uvoza svih roba iz Srbije nezavisno ko je njihov proizvođač, srpske ili strane kompanije koje posluju u Srbiji.

"Ako je vlada imala ozbiljnu nameru da preduzme kaznene mere prema Srbiji, neka uradi kako sam ja uradila 2011. godine kao ministar trgovine. Neka zatvori granicu za svu robu iz Srbije, bez straha i bez izuzetaka", smatra Ljilja.

Na ovu odluku je reagovao sada već bivši ministar trgovine i industrije u vladi Haradinaja, Bajram Hasani, koji je ocenio da slične predloge koje je on dao nisu podržali pojedini članovi Vlade, sa obrazloženjem da to šteti dobrosusedskim odnosima i da se time gaze principi CEFTE.

"Znajući ih, ministre i Vladu, sumnjam da će to biti dugoročne mere, mogu trajati do sledećeg utorka", napisao je Hasani na fejsbuku.

Vlada Kosova je na današnjoj sednici donela odluku da uvede takse za robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine u iznosu od 10 odsto, isključujući iz toga proizvode međunarodnih kompanija koje imaju svoje ispostave tamo.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš