Od EU za sever Kosova preko 54 miliona evra

Evropska Unija je od 2010. do danas uložila preko 54 miliona evra za 124 projekta na severu Kosova.

Od EU za sever Kosova preko 54 miliona evra

Dosad su realizovani projekti ukupne vrednosti od 8,5 miliona evra, 37,25 miliona evra je u procesu realizacije, dok na projektima vrednosti 8,74 miliona još nisu započeti radovi, pokazuje istraživanje Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER).

Najveći broj projekata je planiran u opštini Severna Mitrovica 38, zatim u opštini Leposavić 34, pa Zvečan 23 i Zubin Potok 21. Kada su u pitanju sektori, najviše projekata je planirano za razvoj poljoprivrede 46, zatim za infrastrukturu 27, nevladin sektor 26 i ekonomski razvoj 25. Najveći procenat ulaganja, iz ova dva poziva, se odnosi na razvoj poljoprivrede, preko 80 odsto projekata u opštinama Zubin Potok i Leposavić i 50 odsto u opštini Zvečan, dok je u opštini Severna Mitrovica najveći procenat - 47,4 odsto projekata, bilo iz oblasti ekonomskog razvoja.

Od 2010. do 2014. godine za sever Kosova su odobreni projekti iz sedam programa Evropske Unije: IPA 2010, IPA 2011, IPA 2012, IPA 2013, IPA 2013 II, IPA 2014 i EIDHR 2012.
Podaci su prikupljeni u okviru projekta "Efekti ulaganja na severu Kosova nakon potpisivanja Briselskog sporazuma - Da li živimo bolje", koji sprovode Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER) i Radio Televizija Mir iz Leposavića, uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS).

Takođe, u okviru Fonda za razvoj severa Kosova opštinama na severu Kosova odobreno je 18 projekata ukupne vrednosti od oko 6,4 miliona evra, pokazuje istraživanje InTER i RTV Mir.
Prema ovom istraživanju najveća finansijska sredstva dodeljena su opštini Severna Mitrovica, kojoj je odobreno pet predloga projekata u vrednosti od 2,9 miliona evra. U pitanju su projekti "Eksproprijacija zemljišta za izgradnju nove opštinske zgrade", "Izgradnja vatrogasne stanice", "Projekat podrške malim i srednjim preduzećima", "Izgradnja sportske hale" i "Osnivanje Regionalnog kulturnog instituta".

Opštini Zvečan je odobreno šest projekata ukupne vrednosti od skoro 1,3 miliona evra. Prvi projekat se odnosi na finansiranje eksproprijacije zemljišta za pristupni put do Regionalne deponije, zatim projekat podrške organizacijama civilnog društva kroz sportske i kulturne aktivnosti, podrška malim i srednjim preduzećima, podrška poljoprivrednim gazdinstvima i razvoj poljoprivredne proizvodnje, izgradnja Omladinskog centra i eksproprijacija zemljišta za izgradnju tog objekta, kao i projekat čišćenja nelegalne industrijske deponije Gater.

Opštini Zubin Potok su odobreni sledeći projekti: "Izgradnja zatvorenog bazena", "Izgradnja atletske arene" i "Obnova mreže lokalnih puteva", a ukupna vrednost za ova tri projekta je 988.532 evra. Opštini Leposavić su odobrena sredstva za četiri projekta u vrednosti od 1.186.379 evra. Radi se o projektima podrške malim i srednjim preduzećima i razvoju poljoprivrede, izgradnja i obnova objekata za kulturne i sportske aktivnosti, izgradnja i obnova nekategorizovanih lokalnih puteva i opremanje dečjeg vrtića.

Sredstva za Fond za sever Kosova obezbeđuju se od carinskih prihoda prikupljenih na prelazima Jarinje i Brnjak, a cilj njegovog osnivanja je podrška društveno-ekonomskom razvoju opština na severu Kosova. Dosad je prikupljeno 9,4 miliona evra, a opštine u svakom trenutku mogu da podnesu predloge projekata, koji će se finansirati iz ovog Fonda.

Vlada Kosova izdvojila 15 miliona evra za srpske opštine

InTER i RTV Mir su uradili i istraživanja o efektima projekata finansiranih od strane EU i Vlade Kosova u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Vlada Kosova je u 2015. izdvojila nešto više od 15 miliona evra za finansiranje 146 kapitalnih projekata u četiri opštine na severu Kosova, što je predviđeno budžetom za proteklu godinu. Jedina opština koja je realizovala sve planirane projekte je Zubin Potok, koja je za 37 projekata potrošila nešto više od tri miliona evra.

Sledeća po procentu realizacije je opština Zvečan, koja je u potpunosti realizovala 49 odsto projekata, a utrošila je 2.165 .963 evra. Opština Severna Mitrovica je u protekloj godini planirala 23 kapitalna projekta, ukupne vrednosti skoro pet miliona evra, a dosad je potrošeno oko dva miliona evra. Opština Leposavić ima najniži procenat realizacije, iako je imala najveći broj predloga projekata (49), ukupne vrednosti 4,9 milina evra. Dosad je realizovano samo 21 odsto planiranih kapitalnih ulaganja. Najzastupljeniji sektori u planiranim projektima lokalnih samouprava na severu Kosova su saobraćaj - 4,2 miliona evra, socijalna zaštita - 2,6 miliona evra, obrazovanje - 2,2 miliona evra i mladi, sport i rekreacija - 1,8 miliona evra.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš