Ne radi sajt Trusta za povlačenje sredstava, otvoren novi

ako je bilo najavljeno da danas od 15 časova započinje prijavljivanje građana za povlačenje 10% štednje iz kosovskog penzionog fonda, sajt www.trusti10.org je već nekoliko sati nedostupan. Sada je postavljen nov link na koji se preusmeravaju zainteresovani korisnici ovog fonda – Trusti10.

Ne radi sajt Trusta za povlačenje sredstava, otvoren novi

Kao razlog za preusmeravanje na nov sajt, kosovski penzioni fond je obavestio javnost da je u pitanju povreda bezbednosti.

Mediji su prethodno javili da je veb lokacija kosovskog trusta nesigurna, te su lični podaci građana koji čekaju da se prijave za 10 odsto u opasnosti da budu kompromitovani.

Osim što više nije dostupna, da se radi o nesigurnoj URL vezi, potvrđeno je oznakom u okviru Google-a – „nesigurna veza“, dok se na samom sajtu navodi, da veza nije obezbeđena kao privatna, te da postoji opasnost od pokušaja krađe ličnih podataka.

Kako su naveli prethodno mediji u Prištini, predstavnici Trusta su kazali da je došlo da sajberskog napada, te da navodno nije u pitanju to što sajt nije imao dovoljan opseg za povećan broj zainteresovanih posetilaca.

Međutim, preusmeravanje na novu lokaciju kritikovao je jedan od, kako je predstavljen u Kohi, veb stručnjaka, Hekuran Dol (Doll). Njegova zamerka tiče se toga što je, kako navodi, otvaranjem nove lokacije, privatni ključ, odnosno sertifikat domena rks-gov.net što je veb adresa za kosovske vladine institucije, sada prenešen na infrastrukturu treće strane.

U svakom slučaju, za prijavu povlačenja sredstava iz kosovskog penzinog fonda je potrebno da se ukuca jedinstveni matični broj (lični broj) i broj bankovnog računa fizičkog lica.

Iz Trusti-a su upozorili osiguranike ovog fonda, da u prijavi ne prilažu bankovni račun člana porodice neke druge osobe ili bankovni račun nekog biznisa, kao i da se ne prilaže broj računa banke koja nije na Kosovu.

Isplata sredstava će se vršiti na osnovu broja, cene i vrednosti jedinica koje na dan podnošenja zahteva osiguranik ima na svom računu, a odobrena sredstva ne podležu porezu na lični dohodak.

Svim osiguranicima koji se prijave uplata će se izvršiti u roku od 7 do 14 dana, dok je ujedno moguće da se uplata izvrši čak i pre ovog roka, potvrdio je juče portparol Kosovskog fonda za penzijsku štednju, Jeton Demi.

Građani će imati rok od četiri meseca da se prijave za povlačenje novca, te iz Trusti-a poručuju da nema potrebe za žurbom.

Skupština Kosova usvojila je prošle nedelje Zakon o ekonomskom oporavku koji omogućava osiguranicima Trusti-ja da povuku 10% od ukupnog iznosa ušteđevine u ovom fondu, a onima koji povuku do 999 evra, odnosno čija ušteđevina ne prelazi 9.999 evra, sredstva će biti vraćena u fond za ušteđevinu sa početkom od 2023. To ne važi i za one koji na računima imaju više od 10.000 evra.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš