Analiza

Na gubitku su svi: Odluka Kosova dovodi u pitanje opstanak bh. izvoznika!

Bosna i Hercegovina na Kosovo je u prošloj godini izvezla robe u vrijednosti od 163 miliona KM, zbog čega će odluka kosovskih vlasti za uvođenjem stopostotnih carina bh. proizvođačima nanijeti nepopravljivu štetu privredi BiH, ali i Kosova.

Na gubitku su svi: Odluka Kosova dovodi u pitanje opstanak bh. izvoznika!

z BiH se na Kosovo najviše izvoze metali i rude, kao i proizvodi dobiveni od tih materijala, a potom agroindustrijski proizvodi, drvo, papir i namještaj.

Na gubitku su svi

 

Ekonomisti u jedan glas ističu da su na gubitku svi, te da ovakve odluke nemaju nikakve veze s ekonomijom, već da se radi isključivo političkim motivima.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK) od januara do oktobra ove godine, bh. kompanije su na Kosovo izvezli proizvoda u vrijednosti od 131 milion maraka, dok je u BiH uvezeno svega 14 miliona KM vrijednosti robe.

Podaci vanjskotrgovinske komore BiH - undefined

FOTO: Screenshot: Podaci vanjskotrgovinske komore BiH

Ključno pitanje bh. političarima jeste kako oni namjeravaju zaštititi privrednike koji imaju dugoročne ugovore o izvozu na Kosovo, a koji su svoju proizvodnju prilagodili zahtjevima Kosova, odnosno potražnjom njihovog tržišta.

Visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini ovim povodom kazala je da Kosovo hitno mora povući carine jer krši CEFTA ugovor.

„Carine predstavljaju kršenje CEFTA ugovora i slova Sporazuma o 
stabilizaciji i pridruživanju između Eurospke unije i Kosova“, 
napomenula je Mogherini.

Prema njenoj ocjeni, odluka Vlade Kosova dodatno pogoršava situaciju koja je uslijedila inicijalnim uvođenjem carinskih tarifa od 10 posto prošle sedmice.

Ekonomista Admir Čavalić kazao je za Radiosarajevo.ba da je svima jasno da je ovo politička a ne ekonomska odluka.

Štetno za privredu obje zemlje

Bilo kakve trgovinske barijere između BiH i Kosova zaista štete privredi obje zemlje. Zabluda je da ovo pitanje posmatramo jednostrano. Ako pogledamo strukturu izvoza iz BiH na Kosovo vidjet ćemo da značajan dio obuhvataju industrijski proizvodi, što znači da mi radimo izvoz na principu biznis to biznis, odnosno jačamo privredu te države“, pojasnio je Čavalić.

Dodao je da Kosovo ovim učinio i sebi „medvjeđu uslugu“ i na dugi rok ovo šteti i njihovih privrednicima.

„Postoje informacije da će privrednici Kosova koji su uvozili proiozvode iz BiH lobirati da se ove mjere uklone. S druge strane, kad govorimo o privrednicima iz BiH, ovo će nanijeti direktnu i značajnu štetu njihovom poslovanju. Uz stopostotne carine naši proizvodi postaju nekonkurentni“, naglasio je Čavalić.

Prema njegovim riječima, za nadati je se da će ova politička odluka kratko trajati i da će zdrav razum prevladati.

Optimista sam, ali sad je najteže našim izvoznicima koji su svoje poslovanje fokusirali na izvozu na Kosovo. Oni su ugroženi i pitanje je hoće li uopće opstati. Nažalost, plitkost razmišljanja političara u regionu nanosi štetu privrednicima, ali i građanima Kosova koji će morati neke proizvode značajno skuplje plaćati“, zaključio je Čavalić.

Izvor: (radiosarajevo.ba)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš