Murati: Nakon brojih kontroverzi počinje rad na američkom gasovodu

Počele su procedure za dobijanje granta u iznosu od 200 miliona evra za investicije u energetski sektor Kosova za ostvarenje projekta Transjadranskog gasovoda, prenosi Ekonomija onlajn.

Murati: Nakon brojih kontroverzi počinje rad na američkom gasovodu

Ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati rekao je da će, nakon svih kontroverzi ovaj projekat biti započet na Kosovu, u bliskoj saradnji sa SAD kroz program kompanije Milenijum čenlendž korporejšen (MCC), a Kosovo će dobiti 200 miliona evra za energetski sektor.

“Posle svih tih kontroverzi program "Kompakt", koji sprovode zajedno sa Kosovom i SAD, obezbeđuje 200 miliona evra investicija u energetski sektor“, rekao je ministar Murati.

Predstavljajući detalje ovog projekta ministarka ekonomije Artane Rizvanoli je  izjavila da Kosovu već 15 godina nude investicije koje će biti od koristi za energetsku stabilnost.

Rizvanolijeva je najavila da će u junu 2022. godine odbor staviti ovaj projekat na glasanje.

Milenijum čelendž korporejšn je dodelio Kosovu grant u iznosu do 200 miliona dolara koji bi se mogao koristiti za izgradnju infrastrukture za prirodni gas. Na taj način bi Kosovo, preko Severne Makedonije, imalo pristup tržištu prirodnog gasa u Azerbejdžanu.

Detalje o programu gasovoda iznela je ministarka privrede Rozeta Hajdari, koja je rekla da oni označavaju prekretnicu u izgradnji infrastrukture energetskog sistema koja će omogućiti ekonomski razvoj.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš