MMF se protivi povlačenju 10 odsto iz Penzionog fonda

Međunarodni monetarni fond usprotivio se povlačenju od 10 odsto iz Penzionog fonda Kosova, jer bi to umanjilo buduće penzije i ograničilo veličinu domaćeg tržišta kapitala, prenosi Gazeta Ekspres.

MMF se protivi povlačenju 10 odsto iz Penzionog fonda

"Treba izbegavati stvaranje dodatnih penzijskih davanja na postojećim šemama, bez analize održivosti postojećih davanja. Takođe, predloženo povlačenje 10 procenata penzijske štednje iz Penzionog fonda podriva Stub 2, smanjuje buduće penzije i ograničava veličinu unutrašnjeg tržišta kapitala, koje je bilo suštinski izvor budžetskog finansiranja", kaže se u izveštaju MMF.

Mogućnost da povuku deset odsto sredstava sa svog računa u Penzionog fonda, predviđena je Nacrtom zakona o ekonomskom oporavku, koji šest puta nije izglasan u Skupštini Kosova.

Do sada je vrednost sredstava u fondu penzijske štednje dostigla preko dve milijarde evra sa oko 690 hiljada građana koji plaćaju doprinos.

To znači da ukupna vrednost koja bi mogla da se povuče iz Fonda iznosi oko 200 miliona evra sredstava za koja se, prema zvaničnicima Vlade Kosova, smatra da stimulišu agregatnu potražnju na tržištu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš