MKOS i UNDP ozvaničili sporazum o sticanju radne prakse

Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu i Ministarstvo kulture, omladine i sporta (MKOS) ozvaničili su sporazum o proširenju programa sticanja radne prakse kako bi se pružile mogućnosti diplomiranim mladićima i devojkama prijavljenim na zavodima za zapošljavanje na Kosovu kao tražioci posla, a kao odgovor na uticaj COVID 19 na socijalno-ekonomske uslove mladih.

MKOS i UNDP ozvaničili sporazum o sticanju radne prakse

Program sprovodi Ministarstvo rada i socijalnog staranja (MRSZ) - Kosovska agencija za zapošljavanje (KEA) zajedno sa UNDP.

Kako se navodi, ministarka kulture omladine i sporta, gospođa Vlora Dumoši i stalna predstavnica UNDP-a, gospođa Maria Suokko potpisale su sporazum danas.

Nakon potpisivanja ministarka Dumoši je rekla:

„Ovim sporazumom Ministarstvo kulture, omladine i sporta pokazalo je posvećenost građanima Kosova, posebno mladima - koji predstavljaju polovinu stanovništva i izuzetno neiskorišćen potencijal“.

„Mi iz UNDP-a smo veoma zadovoljni što možemo da sarađujemo sa kosovskim institucijama u primeni ove šeme koja će pružiti nove mogućnosti mladima da steknu dragoceno radno iskustvo i profesionalno se razvijaju. Uticaji pandemije na mlade ljude, posebno na žene i one u osetljivim grupama, bili su sistematski, duboki i nesrazmerni“, rekla je gospođa Suokko ovom prilikom.

Ističe se, da je svrha programa stažiranja pružanje nezaposlenima koji su završili srednje stručne i visokoobrazovne institucije u poslednje 2 godine, mogućnost da obavljaju šestomesečnu praksu u preduzećima, u privatnom sektoru ili javnim institucijama, kako bi podržali razvoj njihovih veština na radnom mestu, ka stvaranju mogućnosti za održivo zapošljavanje na Kosovu. Ova inicijativa deo je vladinog paketa za oporavak od COVID 19. Program se fokusira na identifikovanje preduzeća / institucija koje imaju potencijal da ponude mogućnosti dugoročnog zapošljavanja. Program stažiranja uključuje Zavode za zapošljavanje kako bi se uskladila svaka radna pozicija sa odgovarajućim tražiocima posla, u skladu sa potrebama i kriterijumima koje su postavile kompanije / institucije.

"400 diplomiranih nezaposlenih omladinaca na Kosovu imaće koristi od praktičnih veština, poboljšavajući svoj život i integraciju na tržište rada. Osobe koje ispunjavaju uslove da se prijave za program prakse moraju biti diplomci univerziteta ili strukovnih srednjih škola (koje su završili u poslednje 2 godine), osobe koje traže posao bez prethodnog radnog iskustva i mlađe od 30 godina. Prednost će imati dugoročno nezaposleni (više od 12 meseci), žene, preživele rodno zasnovano nasilje, primaoci socijalne pomoći, samohrane osobe sa jednim ili više zavisnih članova (samohrani roditelji), osobe iz ruralnih područja, osobe sa invaliditetom i osobe iz etničkih manjinskih grupa", stoji u saopštenju.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš