Ministarstvo zdravlja planira da kupi lekove o kojima je Tramp govorio

Početkom sedmice, očekuje se da će bolničkoj službi Univerzitetske klinike u Prištini biti isporučena dva leka koja su, prema rečima američkog predsednika Donalda Trampa u Sjedinjenim Američkim Državama, dala dobre rezultate u lečenju pacijenata sa koronavirusom.

Ministarstvo zdravlja planira da kupi lekove o kojima je Tramp govorio

Kako Koha piše, Ministarstvo zdravlja sprovodi postupak pregovora sa kompanijom za snabdevanje hidroksihlorokvinom i azitromicinom.

Ova dva leka nisu nova, ali je nekoliko država saopštilo da njihova kombinacija daje pozitivne rezultate za pacijente.

Kako su rekli izvori Kohe, 400 doza ovih proizvoda je već naručeno.

Ministarstvo zdravlja je donelo odluku o kupovini ova dva leka, ali nije zvanično objavilo.

“Isporuka se očekuje u naredna dva dana”, rekao je izvor.

Ove nedelje je američki predsednik pomenuo ova dva proizvoda. U postu na društvenim mrežama u subotu, predsednik Tramp ponovo je preporučio korišćenje ova dva leka, Hidroksiklorokvina i Azitromicina.

“Kada se kombinuju, oni imaju šansu da promene istoriju medicine. Uprava za hranu i lekove (FDA) je „pomerila planine“ - Hvala! Nadamo se da će dva leka biti stavljeni u upotrebu što je pre moguće. Ljudi umiru, krećite se brzo i Bog vas blagoslovio sve“, napisao je Tramp.

Međutim, 20. marta CNN je izvestio da nema naučnih dokaza o korišćenju ove kombinacije protiv COVID 19.

“FDA nije odobrila Hlorokkvin za lečenje koronavirusa i ne postoji takav lek. FDA je u izjavi jasno stavila do znanja da nema nikakvih lekova koje je odobrila za lečenje ili prevenciju COVID-19“, objavio je CNN.

Članak objašnjava u kojim slučajevima se oni mogu koristiti.

“Pošto je hlorokvin odobren za druge svrhe, lekarima je zakonski dozvoljeno da ga prepisuju za lečenje koronavirusa bez natpisa ali bezbednost i efikasnost leka nisu dokazani u odnosu na koronavirus”, navodi CNN.

“Želimo da uradimo kliničko ispitivanje. Potrebno je veliko, pragmatično kliničko ispitivanje da bi se prikupile potrebne informacije i odgovori na važna pitanja o njihovoj upotrebi”, citiran je komesar američke Uprave za hranu i lekove, Stefan Hahn.

Internet stranica Svetske zdravstvene organizacije nema podatke o uticaju ovih lekova na bolesnike sa COVID-om, piše u članku BBC objavljenom dan ranije.

Hidroksihlorokvin se koristi za sprečavanje i lečenje akutnih napada malarije, dok se Azitromicin koristi za lečenje mnogih različitih vrsta infekcija izazvanih bakterijama, poput respiratornih infekcija, kožnih infekcija, infekcija uha, očnih infekcija i seksualno prenosivih bolesti.

Oba ova leka, kako saznaje Koha, mogu se naći na kosovskom tržištu.  

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš