Minimalna plata na Kosovu će biti povećana na 250 evra

Iz Unije nezavisnih sindikata Kosova očekuju da će uskoro biti okončana diskriminacija radnika koji primaju minimalac, jer je Ekonomski i socijalni savet prihvatio da minimalna zarada iznosi 250 evra i taj predlog je upućen vladi na usvajanje. S druge strane, sindikat pravosuđa upozorava da će organizovati štrajk, ukoliko se ne reši problem selektivnog povećanja plata u ovom sektoru.

Minimalna plata na Kosovu će biti povećana na 250 evra

Prvi put od 2011.godine, minimalna zarada na Kosovu će biti povećana na 250 evra. Odluka Ekonomskog i socijalnog saveta, koja je upućena vladi na usvajanje, doprineće da se Kosovo nađe u rangu zemalja iz regiona. Inače, minimalna zarada u Srbiji je 250 evra, Crnoj Gori 288, Makedoniji 253, dok je u Albaniji 188. Predsednik Unije nezavisnih sindikata očekuje da početkom godine bude ispravljena nepravda naneta radnicima koji primaju minimalac, jer trenutno postoje dva tipa minimalne zarade, zaposleni do 35 godina, koji primaju 130 evra i oni iznad 35 koji imaju 170 evra.

"To ne može prihvatiti niko, ne samo mi ovde, jer je to gaženje ljudskih i radničkih prava i to smo uspeli da izbacimo iz zakona, tako da će minimalna plata na Kosovu biti 250 evra", kaže Avni Ajdini, predsednik Unije nezavisnih sindikata Kosova.

Ajdini navodi da je položaj zaposlenih naročito težak u privatnom sektoru, gde uglavnom ne postoje sindikalne organizacije koje bi štitile prava radnika.

Zašto nije zaštićen taj radnik, ko je kriv? Da li je dovoljno da inspekcija rada sa 7.500 evra kazni poslodavca, da li toliko vredi život radnika? Ne, ja bih predložio da se time bavi javni tužilac i za to tražim maksimalnu kaznu. Ne možemo više da dozvolimo da budemo diskriminisani od vlade. Postoji zakon, a mi tražimo sve ono što je propisano zakonom, da kolektivni ugovor bude jednak za sve radnike", dodaje Ajdini.

Nezadovoljstva ima i među zaposlenima u pravosuđu, tačnije onima koji nisu obuhvaćeni povećanjem zarade. Sudski savet Kosova je nedavno odlučio da plate poveća samo zaposlenima u Sekretarijatu saveta i rukovodiocima sudskih odeljenja. To je, uz vladino dvostruko povećanje plata sudijama i tužiocima, izazvalo nezadovoljstvo ostalih zaposlenih, koji upozoravaju da će, ukoliko se ne reši ovaj problem, započeti štrajk, najavljujući i proteste.

"Nismo mi protiv nijednog povećanja, ni protiv povećanja plata sudijama, ali ni protiv povećanja plata radnicima, nego mi kao sindikat tražimo da se plate povećaju svim radnicima u sudovima, jer svi ulažu trud, svi rade, a najviše rade oni kojima nisu povećali plate, najveći teret u sudovima imaju referenti, a referenti nisu obuhvaćeni povećanjem plata", tvrdi Aslan Rusinovci, predsednik sindikata pravosuđa Kosova.

Iako sindikalci ističu da su zakoni koji štite radnike dobri, navode da je suština problema u njihovom nesprovođenju. Problem je i nedovoljan broj inspektora rada, jer, kako kažu nije moguće da samo 46-oro njih adekvatno štiti radnička prava.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš