Kurti: Dupla socijala za april i po 100 evra penzionerima, studentima i radnicima u privatnom i javnom sektoru

Kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je danas novi paket pomoći građanima. Nova pomoć kosovske vlade biće od koristi penzionerima, socijalno ugroženima, studentima, kao i radnicima privatnog i javnog sektora.

Kurti: Dupla socijala za april i po 100 evra penzionerima, studentima i radnicima u privatnom i javnom sektoru

Kako je Kurti danas najavio, za mesec april će se udvostručiti socijalna pomoć.

Takođe, za april mesec penzionerima će se na penziju dodati po 100 evra.

Po 100 evra dobiće i radnici u privatnom i javnom sektoru, kao i studenti.

„Za april ćemo udvostručiti vrednost socijalne pomoći. Penzionerima će biti izdvojeno dodatnih 100 evra za mesec april, a biće isplaćeni svi oni koji primaju penziju. Po prvi put ćemo sa 100 evra podržati sve radnike i privatnom sektoru. U okviru ovog paketa biće izdvojeno 100 evra za preko 80 hiljada zaposlenih u javnom institucijama, a po prvi put će svi studenti biti podržani od 100 evra“, rekao je Kurti.

Vrednost paketa pomoći građanima je preko 100 miliona evra, a od njega će korist imati 800,000 građana.

Šef kabineta predsednika kosovskog parlamenta, Ijir Krčelji (Ilir Kërçeli), u međuvremenu je potvrdio na svom Fejsbuk profilu, da će subvencije od 100 evra biti dodeljene samo onima čije plate nisu veće od 1.000 evra.

Kako je dodatno objasnio kosovski ministar finansija, Hekuran Murati, za penzionere, korisnike socijale i radnike u javnom sektoru doplata od 100 evra za april se može izvršiti odmah, dok je za radnike u privatnom sektoru i studente potrebno otvoriti proces prijave.

„Na prvom mestu će biti penzioneri koji će dobiti ovu dodatnu podršku, zatim oni iz javnog sektora, a za radnike iz privatnog sektora i studente narednih dana ćemo otvoriti proces prijave, jer nemamo podatke o bankovnim računima“, rekao je Murati.

Kurti je danas takođe najavio da će sutra, na novoj sednici vlade, biti izglasan i nacrt zakona o povećanju minimalne zarade.

On je rekao da će minimalna zarada porasti na 264 evra bruto, odnosno 250 evra neto.

„Na narednoj sednici Vlade, koja će biti održana sutra, utvrdićemo predlog zakona koji će otvoriti put za podizanje minimalne zarade na 264 evra bruto, odnosno 250 evra neto i ukidanje poreza na 250 evra zarade. Dakle, povećaćemo minimalnu platu i oslobodićemo je poreza“, kazao je.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš