Kristulji: Albanija ima dovoljne količine brašna i bez uvoza

Predsednik poljoprivredno-prehrambenog sindikata Albanije Teodor Kristulji izjavio je da Albanija, i bez uvoza, ima dovoljne količine brašna u zalihama, jer osam fabrika u jednom danu proizvede oko 1.800 tona dok je za redovnu potrošnju dovoljno samo 700, prenosi Albanian post.

Kristulji: Albanija ima dovoljne količine brašna i bez uvoza

Dodao je da zbog dovoljne količine brašna ne znači da njegova cena neće rasti, jer do manipulacija sa cenama dovodi panika, a ne proizvođači.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku INSTAT, Srbija je značajan partner Albanije za uvoz žitarica pa je prema podacima za prošlu godinu u Albaniju uvezeno oko 326 miliona kilograma žitarica. Od toga je 36 odsto, ili 117.360.000 kilograma, došlo iz Srbije, a 46 odsto, odnosno 149.960.000 uvezeno je iz Rusije.

Trgovci, od početka dešavanja u Ukrajini tvrde da su pronašli druga tržišta u Evropi, kao što su Bugarska, Francuska, Rumunija i Italija, ili Latinska Amerika.

Od10. marta, Srbija je obustavila izvoz ulja, kukuruza, pšenice i brašna zbog obezbeđivanja stabilnih cena, kako za Srbiju, tako i za region, u slučaju da Rusija obustavi izvoz pšenice i kukuruza.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš