Kosovu od EU još 26,5 miliona evra pomoći

Evropska unija obezbedila je dodatnih 26,5 miliona evra pomoći Kosovu za prevazilaženje posledica pandemije korona virusa, a prva uplata od 20,5 miliona očekuje se pre kraja ove godine.

Kosovu od EU još 26,5 miliona evra pomoći

Ovaj vid podrške EU predstavlja pomoć kosovskom budžetu za ublažavanje krize izazvane pandemijom korona virusa. 

Ugovor su danas potpisali šef Kancelarije EU na Kosovu Tomaš Sunjog i kosovski premijer Avdulah Hoti, nakon sastanka na kojem se vlada obavezala da osmisli jasne kriterijume i dobro ciljane mere za korišćenje ovih fondova.

Ambasador Sunjog je izrazio zadovoljstvo što EU na konkretan način pomaže u ovoj teškoj situaciji. 

„Fondovi EU će naročito biti korišćeni da se pomogne mikro-preduzećima i samozaposlenima kako bi se poboljšala njihova finansijska likvidnost preko Kosovskog fonda za kreditne garancije, za grantove i subvencije za farmere, kao i da se pomogne manjinskim zajednicama koje su najteže pogođene pandemijom. Fondovi EU će biti podrška i za biznise koji su fokusirani na izvoz roba i usluga“, stoji u saopštenju EU.

Ovaj najnoviji vid podrške EU usledio je nakon budžetske podrške od 10 miliona evra u julu, zajma za makro-finansijsku pomoć od 50 miliona evra koji je uplaćen u oktobru, kao i hitne podrške i pomoći za zdravstveni sistem koja je isporučena ranije ove godine. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš