Kosovu je neophodna kreditna politika, a evo i zašto.

Kreditna politika je bitan faktor u razvoju ekonomije - posebno u tranzicijskim državama. Kroz kreditne politike se realizuju željeni makroekonomski ciljevi, a također predstavljaju sastavni dio politike razvoja nacionalne ekonomije. Definisanje i implimentacija kreditne politike je jedan je od načina ostvarenja limitirane monetarne politike.

Kosovu je neophodna kreditna politika, a evo i zašto.

Kreditna politika je favorizacija ciljanog efikasnog sektora kroz politike Centralne Banke i vlade države Kosovo. Kreditna politika se realizuje time što su kriterijumi za zaduživanje prilagođeneni i povoljni za lokalne biznise i efikasne nacionalne industrije. Mjere olakšica za zaduživanja od strane efikasnih industrija i lokalnih biznisa se mogu reflektovati kroz niže kamate, duže vremenske otplate kredita i većim "break" periodima.

Vlada Republike Kosova je glavni inicijator kreditne politike. Naime, vlada kroz Centralnu Banku treba definisati generalne kriterijume za zaduživanje, uzimajući u obzir ciljeve razvoja nacionalne ekonomije. Ovaj tip politike bi se reflektovao i na komercijalne banke time što bi glavni fokus i prioritet bili kreditni zaduživači efikasnog i domaćeg industrijskog sektora  Kosova - sve u cilju ekonomskog razvoja države.

Dodatni indikator da je Kreditna Politika neophodna je to da zemlje u regionu već imaju indirektne ili direktne metode favorizacije lokalnih biznisa i industrija ključnih za nacionalni ekonomski razvoj. Ovi vidovi favorizacije su implicitno odraženi na kamatne stope koje su niže i povoljnije u regionu u poredjenju sa Kosovom. Na primer, u 2018. godini, u Srbiji je kamatna stopa 4.25%, u Makedoniji je 3.25% dok je na Kosovu 7.25 %.

Zemlje u regionu imaju i druge modele i metode kojima pomažu i podstiču razvoj domaće i nacionalne industriji, a to je preko umrežavanja i modernizacije privrednih komora i ostalih olakšica za domaće izvoznike i nacionalne industrije.

Pozitivne eksternalije ovakvog vida politike je povećanje broja radnih mjesta, povećanje potražnje kredita u komercijalnim bankama kao i značajno povećanje bruto domaćeg proizvoda.
 

Uzimajući u obzir da veliki procenat državnog prihoda Kosova nije dugoročan i bazira se u većinskom djelu na doznake i carinske dadžbine (tarife), onda je imperativno da Kosovo mora da razvije lokalnu industriju kroz investicije, subvencije, kreditne politike kao i mjere u kojem se lokalni biznisi i efikasne industrije stavljaju u prvi plan.

 

Autor; Osman Džudžević, student na Ročesterskom Institutu za Tehnologiju - Kosovo, smer Javna Politka i Ekonomija

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš