Kosovo ukinulo carine na uvoz mleka iz BiH

Vlada Kosova ukinula je carine na izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina na Kosovo, čime su uvaženi napori da se ovaj problem riješi u skladu sa principima slobodne trgovine, kazao je u petak Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kosovo ukinulo carine na uvoz mleka iz BiH

Odluka o ukidanju mjera ima veliki značaj za mliječnu industriju u Bosni i Hercegovini, jer tržište Kosova predstavlja jedno od najznačajnijih tržišta za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH.

“Carine na izvoz mlijeka, našim izvoznicima više se ne naplaćuju”, ističe ministar Šarović, pojašnjavajući da je ukidanje ranije donesenih, spornih mjera od strane Prištine, rezultat zajedničkog rada zemalja CEFTA-e i ministarskog sastanka koji je prethodno održan u Beogradu a na kome su, osim Šarovića, učestvovali i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Makedonije Ljupče Nikolovski i šef Direktorata za regionalnu saradnju Ministarstva ekonomije Crne Gore Goran Šćepanović.

Inače, nakon ovog sastanka Vlada Kosova je najprije djelimično ukinula prethodno donesene zaštitne mjere na uvoz određenih vrsta voća, povrća i kukuruza, nakon čega su zemlje CEFTA zatražile potpuno ukidanje svih mjera, ocjenjujući ih kao štetne za CEFTA, kao zonu slobodne trgovine ali i za privrednike koji zadnjih dana nisu mogli slobodno izvoziti.

Po podacima kojima raspolaže Spoljnotrgovinska komora BiH ukupan izvoz za tarife na koje je uvedena carina u 2017. godini je iznosio preko 10 miliona KM, a u 2018. godini oko 4,7 miliona KM iz čega je jasno vidljivo od kolikog značaja je izvoz za BiH mliječnu industriju na ovo tržiše.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš