Kosovo 2016. uvezlo iz Srbije robu u vrednosti od preko 400 miliona evra

Privredna komora Kosova (PKK) organizovala je prošle nedelje Sajam trgovine u Prištini, sa ciljem da se privrednici međusobno upoznaju i u direktnom kontaktu uspostave saradnju.

Kosovo 2016. uvezlo iz Srbije robu u vrednosti od preko 400 miliona evra

Privredna komora Kosova  se zalaže za interese svojih članova, predstavlja ih, daje savete za otvaranje preduzeća i pruža im stručnu pomoć.
Posebno, promoviše ulaganje u kosovsku privredu i njen razvoj.

Predsednik PKK je Safet Gerxhaliu, koji se maksimalno trudi da pomogne privrednicima, pa je u tom cilju bio i inicijator Sajma trgovine održanog minule nedelje u Prištini.

Kada je reč o robnoj razmeni Srbije i Kosova u prošloj godini, Gerxhaliu kaže da je zadovoljavajuća i u stalnom usponu.

“I pored nestabilne političke situacije u prošloj godini uvoz iz Srbije bio je 418 miliona evra. Zato ističem važnost dijaloga jer se njime najviše postiže. U Srbiji danas imate preko tri hiljade stranih firmi. To su pretežno evropski brendovi. Što se tiče vrste robe koja se uvozi iz Srbije, za sada dominiraju prehrambeni proizvodi”, kaže Gerxhaliu.

Briselski dijalog između Srbije i Kosova svakako da nema alternativu, ali bi morao da bude daleko transparentniji nego što je sada, kaže presednik Privredne komore Kosova.

“Imate sada da se jedan postignuti dogovor između Beograda i Prištine različito tumači u Briselu, Beogradu i Prištini. Svaka strana ima svoje tumačenje postignutog dogovora, što izaziva konfuziju i utiče na poslovanje privrednika”, kaže Gerxhaliju.

PKK funkcioniše preko regionalnih predstavništava u Gnjilanu, Uroševcu, Prizrenu, Đakovici, Peći, a sastoji se od dva glavna odeljenja, trideset asocijacija i preko 15.000 registrovanih članova.

Članovi Komore su asocijacije koje funkcionišu u različitim sektorima privrede, uključujući tehnologiju, telekomunikacije, građevinu, bankarstvo i osiguranje, obradu metala, obradu drveta, obradu hrane i pića, kao i ostale privredne grane.

Inače, Privredna komora Kosova je vodeća poslovna asocijacija na Kosovu, koju je Skupština uspostavila  šesdesetih godina prošlog veka,  kao zakonskog predstavnika interesa poslovne zajednice na Kosovu.

Privredna komora Kosova je neprofitna, nezavisna organizacija, bez političkog opredeljenja. Organizovana je i funkcioniše sa ciljem da se unaprede tržišna ekonomija, preduzetništvo i pokrene konkurencija između njenih članova.

Izvor: (kosovo24sata.com)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš