Koronavirus prouzrokovao zatvaranje preko 750 preduzeća na Kosovu

Prema podacima Kosovske agencije za registraciju preduzeća, na Kosovu je tokom pandemije koronavirusa zatvoreno 761 preduzeće, koje je zapošljavalo 1.316 radnika, a najveći broj je onih koji posluje u sektoru veleprodaje i maloprodaje, prenosi Gazeta Ekspres.

Koronavirus prouzrokovao zatvaranje preko 750 preduzeća na Kosovu

Na spisku zatvorenih preduzeća slede ona koja se bave proizvodnjom, ugostiteljstvom i hotelijerstvom, građevinarstvom, informisanjem i komunikacija...

Zbog slabog prometa svoj lokal zatvorio je i Emanuel Đokaja.

„Imali smo Sendvič bar, bila je to druga lokacija koju smo otvorili u februaru ove godine. Ali u martu kada smo se suočili sa pandemijom i kada se dogodilo potpuno zatvaranje, bili smo privremeno zatvoreni. Opet smo počeli da radimo u junu, kada je dozvoljeno otvaranje ugostiteljskih objekata, ali to je bilo nepristupačno, radili smo s gubitkom i videli smo da ne možemo nastaviti tim tempom i morali smo opet da zatvorimo“, kaže Đokaja.

Đokaja kaže da je zatvaranje restorana u početku bilo privremeno, ali kako kaže, s ovom situacijom koja se nastavlja sa pandemijom, nema mnogo nade da će restoran biti ponovo otvoren.

Predsednik Privredne komore Kosova Skender Krasnići smatra da je broj zatvorenih preduzeća veći nego što to pokazuju zvanični podaci.

„Postupci zatvaranja preduzeća su mnogobrojni i većina preduzeća nerado započinje procedure, jer je potrebna velika dokumentacija. Broj preduzeća koja danas ne posluju je na hiljade. Pored toga, postoje mnoga preduzeća koja su smanjila broj zaposlenih i na ivici su zatvaranja“, kaže Krasnići.

On dodaje da institucije nerado prihvataju stvarnost izazvanu pandemijom kovid-19 u preduzećima.

„Ako se nastavi novi talas mera koji zaustavlja aktivnost preduzeća i ne povećava podršku države, ovaj broj zatvorenih preduzeća i otpuštanja radnika biće mnogo veći, a posao će ući u krizu”, kaže Krasnići.

Za period od marta do avgusta ove godine, ostvareni promet je, prema podacima Poreske uprave Kosova, preko milijardu evra manji nego u istom periodu prethodne godine.

Preduzećima na Kosovu pomagala je Vlada Kosova forimarajući Fond za ekonomski oporavak koji ima preko 350 miliona evra i iz kojeg je za ova preduzeća izdvojeno 60 miliona, što je, po ocenama mnogih, malo.

Međunarodni finansijski mehanizmi u svojim objavljenim izveštajima o efektima pandemije na ekonomiju Kosova procenili su da je naneta velika šteta.

Svetska banka u svom izveštaju predviđa ekonomski pad od 4,5 odsto na Kosovu 2020. godine.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš