"KEDS fakturiše 8 miliona evra godišnje za struju koju troše Srbi na severu"

Osam miliona evra vrednost je električne energije koja se potroši u toku jedne godine na severu Kosova, a koja se i dalje fakturiše ostalom stanovništvu na celoj teritoriji Kosova.

"KEDS fakturiše 8 miliona evra godišnje za struju koju troše Srbi na severu"

Od okončanja rata, pa do danas - Srbi na severu potrošili su električnu energiju u vrednosti više od 100 miliona evra, navodi list "Zëri".

Više od 8 miliona evra za električnu energiju, koju troše Srbi na severu Kosova, i dalje se distribuira preko računa ostalim građanima širom Kosova. Od okončanja rata, Srbi na severu potrošili su više od 100 miliona evra.

Komercijalni i tehnički gubici električne energije u zemlji i dalje su izuzetno visoki, iako je, prema ugovoru o privatizaciji, trebalo da se smanjuju iz godine u godinu.

Smanjenje gubitaka električne energije i modernizacija distributivne mreže je bio jedan od razloga za privatizaciju distribucije. Iako je prošlo nekoliko godina od privatizacije mreže, gotovo da se ne uočavaju nikakve promene. Čak je pre nekoliko dana KEDS kažnjen od strane Regulatorne kancelarije za električnu energiju, jer je uveo redukcije zbog radova na mreži, a da u stvarnosti to uopšte nije bilo učinjeno.

Prema zvaničnim podacima, dobijenih od Regulatorne kancelarije za električnu energiju (RUEE), od 2013. godine do 2015., gubici su pali za 4,5 odsto, dok je cilj postavljen od strane RUEE, a koji je trebalo postići u ovom periodu - bio 8,5 odsto. Dakle, 3 odsto u 2013. godini, 3 odsto za 2014. i 2,5 odsto za 2015. godinu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš