Kako roba iz Srbije stiže na Kosovo?

ako je uvoz robe iz Srbije na Kosovu potpuno smanjen, nje i dalje ima. Iz Alijanse kosovskih preduzeća kažu da je krijumčarenje jedan od načina kako roba iz Srbije dospeva na kosovsko tržište, što je kosovskim institucijama nemoguće u potpunosti kontrolisati. Iz Carine Kosova naglašavaju da se broj pokušaja krijumčarenja robe ove godine u poređenju sa prošlom ne razlikuje.

Kako roba iz Srbije stiže na Kosovo?

Otkako je taksa Vlade Kosova od 100 odsto stupila na snagu, uvoz robe iz Srbije je gotovo sveden na nulu. Prema zvaničnim podacima kosovske Carine, Kosovo je ranije dnevno uvozilo iz Srbije robu u vrednosti od oko 1,2 miliona eura, a od novembra pa do sada ukupan iznos uvoza iz Srbije je oko 600.000 eura i radi se uglavnom o sirovini.

Međutim, iako je uvoz potpuno umanjen, robe iz Srbije na Kosovu ima. Postavlja se pitanje, na koji način ulazi na Kosovo?

Vlasnici prodavnica u Severnoj Mitrovici, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, kažu da se proizvodima iz Srbije uglavnom snabdevaju u lokalnim veleprodajama.

"Ja nabavljam robu kod ovih veleprodaja. Dobro su snabdeveni. Oni dobavljaju robu iz Srbije, kako ne znam, ali ima robe, ima i zaliha", kazao je jedan od vlasnika prodavnice u Severnoj Mitrovici koji je želeo da ostane anoniman (ime poznato redakciji).

U lokalnim veleprodajama u Severnoj Mitrovici nisu hteli da daju izjavu o tome kako uvoze robu iz Srbije.

 

Infographic:

Infografika: Posledice kosovskih taksi

Portparol Carine Kosova Adriatik Staviljeci kaže da se broj prekršaja nije promenio u poređenju sa prošlom godinom, kada taksa nije postojala. Primera radi, u januaru prošle godine zabeleženo je 69 pokušaja krijumčarenja robe, a u januaru ove godine bilo je 67 takvih slučajeva.

"Carina je u trenutku donošenja odluke o taksi poduzela sve mere kako ne bi došlo do porasta krijumčarenja", kazao je Staviljeci.

S druge strane, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je za medije da roba dospeva na Kosovo alternativnim putevima, te da ima i slučajeva kada roba ide u Hrvatsku, odakle se onda uvozi na Kosovo kao hrvatski proizvod. Staviljeci kaže da ovakve izjave Carina ozbiljno razmatra, ali to ne znači da su one potpuno istinite.

Iz Alijanse kosovskih preduzeća kažu da još uvek nije tačno ustanovljeno odakle stiže srpska roba na kosovsko tržište, ali na osnovu istraživanja koje je u toku, jedan broj proizvoda bio je u magacinima, jedan broj robe je ocarinjen nakon što je odluka o taksi stupila na snagu, a ostatak je rezultat krijumčarenja.

"Još ne znamo tačno koliko je to krijumčarenje, ali možemo reći da je ono u porastu. Ako je ranije krijumčarenja bilo preko 30 odsto, sada je ono iznad 40 odsto. Ti proizvodi ulaze ilegalno na Kosovo. Policija i Carina Kosova ne mogu da kontrolišu sve ilegalne prelaze, o kojima znaju i državne institucije, ali se prave da ih ne vide", kazao je Agim Šahini, predsednik ovog preduzeća.

On je dodao da će roba iz Srbije i dalje biti prisutna na Kosovu, sve dok nadležne institucije ne budu bile u stanju da kontrolišu sve prelaze i puteve koje Kosovo ima sa Srbijom.

Prema njegovim rečima, Srbi na severu "zloupotrebljavaju strpljenje kosovskih institucija koje dozvoljavaju ovakvu vrste liberalizacije".

Na pitanje upućeno Policiji Kosova da li je primetila da se alternativni putevi koriste za krijumčarenje robe iz Srbije, pismenim putem su odgovorili da Policija "u sklopu integrisanog upravljanja granicom, zajedno sa ostalim agencijama sprečava i suzbija međugranični kriminal na svim granicama Kosova", te da su ostvarili vidljive rezultate u sprečavanju te pojave, "koji su deo zvaničnih i godišnjih izveštaja".

Inače, otkako je Kosovo uvelo Srbiji i Bosni i Hercegovini taksu od 100 odsto, na tržištu je sve više i proizvoda iz Makedonije, Albanije, ali i onih kosovskih.

Odluka o taksi vlade Ramuša Haradinaja doprinela je prekidu dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i, kako je u februaru rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, "ne može biti nastavka dijaloga" dok takse ne budu ukinute. Iako međunarodna zajednica neprestano poziva Kosovo da ukine tu taksu, Haradinaj je odlučan da će se ona ukinuti onda kada Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš