Kako do odobrenih kredita sa Vladom u tehničkom mandatu?

Dok međunarodne finansijske institucije odobravaju kredite Kosovu za borbu sa posledicama pandemije korona virusa, upitno je kada će se doći do tog novca.

Kako do odobrenih kredita sa Vladom u tehničkom mandatu?

Svetska banka u sredu je zaključila dogovor sa Kosovom u visini od 50 miliona evra, a dan ranije Razvojna banka Saveta Evrope odobrila je kredit od 35 miliona evra.

Za takve međunarodne sporazume potrebna je ratifikacija u Skupštini i dvotrećinska podrška poslanika, a sporazume u vidu zakona Skupštini dostavlja Vlada.

Neizvesno je, međutim, da li to može da uradi i aktuelna kosovska Vlada, kojoj je izglasano nepoverenje 25. marta.

Vršilac dužnosti ministra finansija Besnik Bisljimi u sredu (13. maja) je na sastanku Vlade izjavio da su pregovori o kreditima u visini od 300 miliona evra ili odobreni ili u fazi odobravanja. Prema njegovim rečima, to bi bilo dovoljno za pokriće poreznog jaza, troškova iz paketa hitnih mera (vrednosti 180 miliona) ili ekonomske obnove.

"Samo nam treba funkcionalna Skupština, kako bi isti prošli kroz usvajanje", dodao je on.

Dosadašnja praksa

Generalni sekretar kosovske Skupštine Ismet Krasnići, u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi da su ustavne odredbe i Pravilnik Skupštine nedorečeni u vezi ovlašćenja tehničke Vlade po pitanju predlaganja nacrta zakona.

"Do sada, nije bila praksa da tehnička vlada procesuira nacrte zakona", kaže on.

Nacrte zakona, dodaje Krasnići, može da preda i grupa poslanika, ali ni u tom slučaju nije bilo praksi kako dalje procesuirati takve zakone.

"Oni mogu da ih predaju, ali oni se neće procesuirati, zato što treba da odluči predsedništvo skupštine o daljim koracima", ističe Krasnići.

Paket međunarodnih sporazuma

Vlada Kosova na dužnosti je početkom aprila odobrila inicijativu za pregovaranje o paketu međunarodnih sporazuma kako bi se obezbedilo javno finansiranje, u situaciji koja je nastala nakon pojave COVID-19.

Svetska banka na Kosovu saopštila je da je u sredu finalizovan dogovor o kreditu sa Vladom Kosova na dužnosti u visini do 50 miliona eura, novac koji se predviđa za sprečavanje, otkrivanje i reakciju na COVID-19.

“Kako bi počelo sprovođenje projekta, Skupština Kosova treba da ratifikuje sporazum sa Svetskom bankom sa dvotrećinskom većinom glasova svih poslanika”, navodi se u saopštenju Svetske banke.

“Očekujemo jaku podršku svih poslanika kako bi se ovo desilo što pre”, dodaje se.

Razvojna banka Saveta Evrope je 12. maja odobrila kredit Kosovu u visini od 35 miliona eura za podršku vlastima u naporima za pružanje zdravstvene zaštite onima koji su pogođeni pandemijom COVID-19. Pored toga, i Međunarodni monetarni fond u aprilu odobrio kredit Kosovu u visini od 52 miliona eura.

Zamenik ministra finansija na dužnosti Agim Krasnići (Krasniqi) prethodno je izjavio za RSE da je Kosovo takođe u pregovorima sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj za kredit od 25 miliona eura za podršku koja se tiče likvidacije javnih preduzeća. I od Evropske komisije je takođe obećan kredit od 100 miliona eura.

"Radi se o odnosu između Vlade i Skupštine i ovo je međunarodni sporazum koji se treba ratifikovati dvotrećinskom većinom u Skupštini“, kazao je Krasnići.

Dve interpretacije

Eugen Cakoli (Cakolli) iz Demokratskog instituta Kosova koji nadgleda rad Skupštine navodi da je po pitanju legitimnog aspekta nelogično da jedna vlada koja je izgubila poverenje Skupštine pokrene ugovorne odnose u ime Kosova, budući da je ista, na osnovu Ustava, van svojih ovlašćenja.

"Dva su načina interpretacije ove situacije. Prvo, vlada nema pravo na to, a druga interpretacija tiče se toga da sve dok je vlada na dužnosti i ne izabere se druga, ona ima pravo na to. Iz tog razloga ovo pitanje treba da se reguliše u Ustavnom sudu", smatra Cakoli.

Pokret Samoopredeljenje, čiji se lider Aljbin Kurti (Albin) nalazi na čelu Vlade Kosova na dužnosti već se obratio Ustavnom sudu - po pitanju ustavnosti dekreta kojim je predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) odredio mandatara za formiranje nove vlade. Prema Tačijevom dekretu, novi mandatar trebalo je da bude Avdulah Hoti iz bivšeg koalicionog partnera - Demokratskog saveza Kosova (DSK).

Ustavni sud je suspendovao dekret do 29. maja, do kada se očekuje da će odgovoriti na zahtev pokreta Samopredeljenje za ocenu ustavnosti.

Cakoli veruje da će cela ova situacija dobili epilog do kraja maja, kada će Ustavni sud odlučiti ili o formiranju nove vlade ili o novim izborima, za čim inače teži pokret Samoopredeljenje.

Kurtijeva vlada oborena je nepunih dva meseca od formiranja, na inicijativu njegovog koalicionog partnera DSK, usled nesuglasica o merama tokom pandemije.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš