Još jedno povlaćenje iz Trusta?

Komisija za budžet i transfere će u sredu u načelu razmatrati Nacrt zakona o penzijskom fondu Kosova, koji bi građanima omogućio da povuku još jedan deo sredstava. Ovom se protivi vladajuća stranka, dok postoji podrška opozicije i nekih poslanika iz redova zajednica.

Još jedno povlaćenje iz Trusta?

Nacrt zakona o penzijskim fondovima podeljen je poslanicima 27. aprila. Inicijativu je pokrenula Demokratska partija Kosova sa namerom da se građanima omogući da povuku još jedan deo sredstava iz Fonda.

Razmatranje ovog Nacrta zakona očekuje se na Odboru za budžet u sredu, dok inicijator ove izmene Bekim Hadžiju kaže da će na sledećoj sednici Predsedništva tražiti da tokom nedelje bude na dnevnom redu plenarne sednice.

On je uveren da postoji podrška poslanika vladajuće stranke i zajednica.

Ali, Samoopredeljenje, za razliku od tri opozicione stranke koje su jednoglasno za ovu promenu, one su protiv ponovnog povlačenja sredstava iz Trusta.

Vlada Kosova kaže da sadašnje povlačenje novca iz Fonda osiromašuje građane u starosti.

Perparim Krieziu poortparol Vlade kaže da povlačenje sredstava iz Trusta ne pomaže građanima kojima je to najpotrebnije.

"Osmislili smo dodatke i pomoć za građane kojima je to najpotrebnije. Penzioni fond je jedna od prvih institucija na Kosovu, koja datira još od 2001. godine. Od tada je postalo jasno da je ovaj novac- novac koji je planiran da koriste građani u vreme penzionisanja. Šta god da je trenutno potrebno, povlačenje novca iz fonda sada osiromašuje građane u starosti. Održali smo instituciju Trusta, pružili smo i druge mogućnosti. Odvojili smo 100 evra za radnike u javnom sektoru i sve penzionere, kao i za radnike u privatnom sektoru i studente. Paket podrške od 100 evra koristi oko 800 hiljada građana”, kaže Krieziu.

Međutim, grupa građana je putem društvenih mreža pozvala na miran protest ispred Vlade za četvrtak od 10 časova sa zahtevom  da se omogući povlačenje sredstava iz Fonda.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš