Japan bi od elektronskog otpada mogao praviti medalje za OI 2020. godine

Japan istražuje mogućnost izrade medalja za Olimpijske igre 2020. godine od plemenitih metala spašenih iz elektronskog otpada, prenosi BBC.

Japan bi od elektronskog otpada mogao praviti medalje za OI 2020. godine

Članovi Olimpijskog organizacionog odbora Japana ranije su ove godine predložili ideju državnim službenicima i kompanijama. Olimpijski gradovi domaćini tradicionalno dobijaju plemenite metale od rudarskih kompanija, ali budući da Japanu manjkaju sopstveni rudarski resursi, ta zemlja je odlučila napraviti korak naprijed.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je razvio stroge kriterije za najveći svjetski sportski događaj te se proteže čak i do toga od čega bi medalje trebale biti proizvedene.

Na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru koje su završene, zlato korišteno za izradu medalja dobijeno je bez upotrebe žive, a trećina srebra i bronze od recikliranih izvora.

Odbačena potrošačka elektronika, kao što su pametni telefoni i tableti, sadrži male količine plemenitih metala, uključujući i platinu, paladij, zlato, srebro, litij, kobalt i nikl. Dijelovi automobila i kućanskih aparata kao što su frižideri i klima uređaji također sadrže ove rjeđe metale, zajedno s baznim metalima, uključujući željezo, bakar, olovo i cink.

Veći dio ovog rada bi se odvijao u zemljama u razvoju kao što su Kina, Indija i Indonezija. Japan ima jednu od najviših stopa recikliranja u Aziji, prema podacima OECD-a. Međutim, to se uglavnom odnosi na plastiku, papir i staklo.

Blizu 650.000 tona male elektronike i kućanskih aparata se bace u Japanu svake godine, piše list Nikkei. Međutim, procjenjuje se da se manje od 100.000 tona prikuplja za reciklažu. Dakle, za Olimpijske igre 2020. godine Japan će vjerovatno morati pitati pojedine zemlje ili kompanije da mu pomognu u recikliranju metala.

Količina potrebnog metala ovisit će o veličini i broju medalja, a čini se da su svake godine sve veće i teže. Pet novih sportova je dodano u konkurenciju u Tokiju 2020. godine, uključujući i bejzbol, karate, skateboarding, sportsko penjanje i surfanje.

Olimpijske igre u Riju imale su najveće medalje do sada, svaka je bila teška 500 grama, debljine jednog centimetra. Ukoliko su medalje pravljenje od čistog zlata, ukupni troškovi će preći iznos desetina miliona dolara, međutim, već odavno se ne prave od čistog zlata koje je trenutno blizu 70 puta skuplje od srebra.

Međutim, neki stručnjaci tržišta misle da se situacije može promijeniti do 2020. godine.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš