Nova krila za posrnulu aviokompaniju

Iran naručuje 218 aviona od Boeinga i Airbusa

Usljed dugogodišnjih sankcija iranska nacionalna aviokompanija Iran Air pretrpjela je ogromne gubitke. Ipak, nakon ukidanja sankcija prije nekoliko mjeseci Iran je postigao dogovore s kompanijama za proizvodnju aviona Airbus i Boeing, što će biti snažan podsticaj za razvoj iranskog vazduhoplovstva.

Iran naručuje 218 aviona od Boeinga i Airbusa

Prije nekoliko dana vlasti u Teheranu su objavile da je postignut sporazum s kompanijom Boeing za kupovinu 100 aviona. Ukoliko se dogovor potvrdi to će biti druga višemilijardska investicija Irana u ovoj godini, kada je u pitanju vazduhoplovstvo.

Prije nekoliko mjeseci Iran je od kompanije Airbus naručio 118 aviona, čija je vrijednost viša od 25 milijardi dolara.

U međuvremenu je Evropska komisija odlučila da će ponovo dozvoliti iranskim avionima da lete evropskim vazdušnim prostorom.

Od islamske revolucije 1979. godine Iran je decenijama trpio brojne ekonomske sankcije, koje su imale razarajući učinak na aviokompanije iz Irana. Avioni kompanije Iran Air bili su stari nekoliko decenija, zbog čega je 2010. godine iranskim avionima bilo zabranjeno da lete iznad Evrope.

Ipak, sa gotovo 220 novih aviona koje će Iran kupiti od Boeinga i Airbusa u potpunosti će obnoviti posrnulu nacionalnu aviokompaniju i bit će velika konkurencija regionalnim aviokompanijama, poput Emiratesa, Etihada, ili Qatar Airwaysa.

Vezani članci

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš