Institucije kasne sa postupkom protiv onih koji manipulišu sa cenama proizvoda

Sumnje na zloupotrebu i nepoštovanje cena u marketima naterale su mnoge potrošače da se obrate Odeljenju za zaštitu potrošača u Ministarstvu industrije, preduzetništva i trgovine. Broj žalbi je povećan od početka marta, kada je zbog rata u Ukrajini došlo do drastičnog poskupljenja, prenosi Koha.

Institucije kasne sa postupkom protiv onih koji manipulišu sa cenama proizvoda

Preko 200 pritužbi potrošača upućeno je u roku od 13 dana Ministarstvu trgovine, zbog sumnje da je došlo do zloupotreba cena i drugih prekršaja, a tržišna inspekcija je od ponedeljka najavila pooštravanje kontrole.

Tek nakon medijskih izveštaja o navodima o zloupotrebama, došlo je do intervencije Tržišne inspekcije, zajedno sa PAK-om i opštinskim inspektorima, koji su izrekli 20 novčanih kazni, pokrenuli četiri prekršajnih postupaka i izvršili devet zaplena.

Ali, prema rečima Ujkana Bajre, profesora Prištinskog univerziteta, Vlada kasni sa akcijama i nema konkretan plan da predvidi mere pre eventualnih kriza.

"Smatram da treba preduzeti preventivne mere kako bi se ograničile mogućnosti špekulacije cena kakve smo videli poslednjih dana. Postavlja se hipotetičko pitanje: ko nadoknađuje potrošačima 'veštačko' poskupljenje ulja ili brašna poslednjih dana za preko 130 odsto od realne tržišne cene? Da ne zaboravimo, isti biznisi su u periodu pandemije dobijali milionske subvencije od države i ovo što se sada dešava nije pošten", rekao je Bajra.

On smatra da je neophodno intervenisati kroz fiskalnu politiku radi kontrole inflacije, pod uslovom da fiskalni prihodi ne utiču na državni budžet.

"Kosovo uvozi neosnovnu robu i za mene lično je podizanje poreza na cigarete je mnogo logičnije od zadržavanja fiskalnog opterećenja na sadašnjem nivou neluksuznih proizvoda", rekao je on.

Profesor Nagip Skenderi kaže da Vlada nije spremna da se suoči sa krizom izazvanom na Kosovu nastalom zbog dešavanja u Ukrajini.

"U ovom slučaju od strateškog značaja za potrošačku korpu su naftni derivati, pšenica, brašno i proizvodi od njega, ulje i šećer, koji su već počeli da poskupljuju i potrošaču su nedostupni. U ovom kontekstu ne možemo reći da smo bili nespremni u smislu znanja i saznanja da će ova kriza doći, ali su možda nespremni bili Vlada i institucije, kao i privredni subjekti kojima nisu unapred obezbeđene veće količine ovih strateških proizvoda", rekao je Skenderi.

Zamenik glavnog inspektora Tržišne inspekcije Lebibe Haljiti rekao je da će u ponedeljak biti pojačane inspekcije u svim opštinama.

"Inspekcije će se nastaviti i razmatraće se žalbe koje su uputili potrošači na druge proizvode. U svakom slučaju kada se otkriju prekršaji biće preduzete kaznene mere", naglasio je Haljiti.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš