"Humanitarna kriza na Severu jedna politička igra"

Srbi, stanovnici četiri severne opštine, pre nekoliko dana započeli su sprovođenje „iscenirane“ humanitarne krize, zbog, prema njima, takse od 100 odsto na srpske proizvode uvedene od Vlade Kosova.

"Humanitarna kriza na Severu jedna politička igra"

To ne misli i ministarka administracije lokalne samouprave, Adriana Hodžić, koja je duže vreme upravljala (administrativnom) kancelarijom na Severu.

Ona je u jednom intervjuu za EkonomiaOnline priznala da u četiri severne opštine, nedostaju neki prehrambeni artikli i da su rafovi poluprazni, ali sve ovo zove „političkom igrom“.

„Za građane nije lako. Humanitarna kriza je jedna politička igra, to su političke odluke koje čine žrtvama same građane. Ja mogu da kažem da su juče i danas rafovi u radnjama Severne Mitrovice bili poluprazni. Sumnjam da iza ovoga stoji visoka politika“, rekla je Hodžić.

Hodžić kaže da je nakon nametnutnog poreza na Severu stvorena napeta situacija.

Nada se da će Kosovo i Srbija pronaći zajednički jezik za prevazilaženje ove situacije.

„Tačno je da je stvorena napeta situacija na terenu, to je bila politička odluka i da bi se došlo do rešenja potrebna je politička odluka. Nadam se da će obe strane pronaći kompomis koji će rezultirati nečim dobrim za građane koji žive u severnoj opštini. Ja, kao ministarka MALS-a, ovde sam da sprovedem odluke koje dobijem“.

Hodžić se protivi taksama i dodaje da bi obe zemlje, Kosovo i Srbija trebalo da imaju slobodnu trgovinu.

„Mislim da bi trgovina trebalo biti slobodna, ekonomski razvoj mora biti u interesu svih. Političke odluke moraju da se promene i mislim da je potrebno da se pronađe kompromis. Ja se nadam da će obe strane koje su u procesu dijaloga pronaći jedan kompromis, gde će obe strane biti zadovoljne ili neće biti zadovoljne“, rekla je ona.

Uprkos insistiranju da bi trebalo Srbiji ukinuti takse, vlasti u Prištini ponavljaju da takse ostaju na snazi.

Prema Vladi Kosova, primena ovih taksi, pored političkog efekta, usmerena je ka kažnjavanju Srbije zbog lobiranja protiv Kosova. Takođe, proizvela je ekonomske efekte.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš