Hotijeva vlada upozorava na smanjenje plata u javnom sektoru

Zamenik ministra finansija, Agim Krasnići (Agim Krasniqi), govorio je o tome što poslanici Skupštine Kosova nisu ratifikovali pet međunarodnih sporazuma.

Hotijeva vlada upozorava na smanjenje plata u javnom sektoru

Krasnići je u specijalnoj emisiji za Kljan Kosova rekao da je to veliki gubitak.

„Očigledno da je reč o gubicima, jer je vlada u toku revizije budžeta. Vlada se obavezala da će mobilisati sredstva svih vrsta i razne zajmove. Za sada ih ima oko 120 miliona, a biće ih 235 miliona tokom vremena. Hitan paket je takođe u postupku revizije. Ova sredstva stvorila bi dobru osnovu za prevazilaženje hitne faze. Postoje druge šanse da se ovi sporazumi izglasaju i nadam se da će se dogoditi. O tim sporazumima druge vlade su počele da pregovaraju i pre Kurtijeve vlade, a paket je odobrila i Kurtijeva vlada“.

On je dodao da će, zbog poteškoća u mobilisanju dodatnih sredstava, vlada možda biti prisiljena da smanji i plate u javnom sektoru.

„Vrlo je teško mobilisati domaće fondove, jer čak i oni koje smo mobilisali iz privatnih fondova, već su u budžetskim stavkama, pa je teško dobiti druga sredstva. Ova nova vlada ne sprovodi nove projekte, već su oni iz prethodne vlade, odnosno mi ćemo biti primorani da smanjimo robe i usluge ili plate u javnom sektoru. Ovo je ogroman gubitak. Razgovarali smo o pet sporazuma, ali ima i drugih.“

„Na primer, Evropska komisija je rekla da će dati 100 miliona evra. Zbog toga smo dužni da ponovo razmotrimo strukturu budžeta. To znači da ćemo imati manje sredstava za ekonomski oporavak. Da se izvrše isplate onima od 170 evra, onima koji su ostali bez posla 130 evra, i onima koji su se prijavili po prvi put 100 evra. Čak i plaćanje zakupa može biti odloženo zbog revizije.“

Drugi čovek finansije na Kosovu naglasio je da bi ratifikacija ovih sporazuma olakšala situaciju.

„Ako se ovi sporazumi donesu i rebalans budžeta usvoji, onda ne moramo preduzimati iste procedure. Do danas smo očekivali da ćemo prikupiti prihode od privatnog sektora, ali sada zbog ove situacije oni su ti koji od države očekuju da podele deo gubitka. Ako se pandemija ne vrati, onda procenjujemo da će šteta biti od ukupnih prihoda tri procenta“.

Zamenik ministra finansija govorio je i o inicijativi vlade da dozvoli građanima povlačenje sredstava do 10 posto iz njihovog Fonda penzijske štednje, koji su prema njegovim rečima još uvek na nivou razgovora o modalitetima.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš