Ekonomski haos u zemlji: Hiperinflacija u Venecueli dosegla 700 posto

Nakon što je Kolumbija nakratko otvorila svoje granice kako bi ljudima iz susjedne zemlje omogućila da kupe hranu i lijekove, blizu deset hiljada osoba iz Venecuele pohrlilo je preko mostova prema Kolumbiji.

Prema zvaničnim podacima kolumbijskih vlasti, u ovu zemlju je samo preko vikenda ušlo 35.000 ljudi iz Venecuele odmah po otvaranju granice u 12 sati.

Svjetski mediji objavili su dramatične fotografije starijih osoba i majki dok su hrlile u kolumbijske supermarkete i apoteke pri tome upozoravajuću kako su ovakve scene najbolji dokaz propasti Venecuele.

Mnogi su se vratili u Venecuelu tek pred zoru sa velikim teretima brašna, ulja, pelena i drugih osnovnih namirnica i lijekova koje ne mogu kupiti u svojoj zemlji zbog inflacije od 700 posto i velikih nestašica.

Situacija u ovoj zemlji se iz dana u dan pogoršava s obzirom na to da se zatvaraju i fabrike koje proizvode pelene, maramice i toalet papir.

Vlada je najavila preuzimanje kompanija što nije ocijenjeno dobrim potezom jer je centralizovan sistem ekonomije i doveo do ekonomskog haosa u zemlji.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš