Ekonomisti: Potrebna nova platforma za ekonomski oporavak

Kosovski ekonomisti upozoravaju da se kriza izazvana pandemijom koronavirusa ne može prevazići izdvajanjem budžeta za socijalne kategorije, a da istovremno izostane podrška preduzećima i radnicima, stoga su apelovali na vladu koja će biti formirana nakon predstojećih izbora, da se pozabavi kreiranjem nove platforme za ekonomski oporavak, prenosi Koha.

Ekonomisti: Potrebna nova platforma za ekonomski oporavak

Univerzitetski profesor Muhamet Sadiku rekao je da je prethodna vlada uložila napore da stvori program ekonomskog oporavka, ali kako kaže u ovaj program su uključeni samo javni resursi, dok nedostaju sredstva Evropske komisije, Svetske banke i drugih međunarodnih finansijskih institucija.

"Vlada Kosova je kroz sistem preraspodele budžeta obezbedila socijalnu pomoć za neke slojeve društva, ali ovo je daleko od onoga što je Kosovu potrebno. Kosovu nije potreban plan za jednogodišnji oporavak, već ekonomski oporavak za period od nekoliko godina, kako bismo Kosovo vratili u njegov predpandemijski ekonomski položaj. Taj period oporavka mora biti praćen efikasnom upravom. Ovo je jedini način da se Kosovo odvoji od ove vrlo nepovoljne situacije, uvek praćene gubitkom radnih mesta, bankrotom mnogih preduzeća, gubitkom tržišta,što sve utiče na smanjenje bruto proizvoda", kaže Sadiku.

U vezi sa očekivanjima od vanrednih izbora, Sadiku kaže da je Kosovu potrebno efikasnije i odgovornije upravljanje.

Predsednik odbora Privredne komore Kosova  Skender Krasnići, kaže da će, ako se ne uzmu u obzir zahtevi preduzeća, ova godina biti još teža u ekonomskom smislu.

"Ako se neznanje o zahtevima nastavi onako kako se dogodilo 2020. godine, situacija će biti izuzetno gora. Nadamo se da će nove kosovske institucije, ali i ove do njihove promene, imati više na umu zahteve preduzeća, da će više koordinirati sa nama, kako bi podržale poslovanje, stvorile ponudu da zadržimo radna mesta, jer imamo drastičan pad broja zaposlenih, kao i smanjenje prihoda, kako u privatnom sektoru, tako i u javnom", rekao je Krasnići.

Prema njegovim rečima , samo u drugom tromesečju 2020. godine, posao je izgubilo više od 60.000 radnika, koji i dalje ostaju bez podrške, kao i privatni sektor uopšte.

"Više od 60.000 porodica ostalo je bez prihoda i nijednim centom ih niko nje podržao. Ovo je težak udarac koji se dogodio građanima, radnicima, porodicama, ali i preduzećima kojima je veoma teško zbog nedostatka podrške", rekao je Krasnići.

Npaominje da je potrebna veća institucionalna volja za sprovođenje Zakona o ekonomskom oporavku, koja bi bila podrška i preduzećima i radnicima.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš