Direktor carine Kosova: Za tri mjeseca 120 miliona manje uvoza iz Srbije i Bosne

Generalni direktor Carine Kosova, Bahri Berisha je izjavio da je za tri mjeseca od uvođenja takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine na Kosovu za 120 miliona eura je opao uvoz robe iz ovih zemalja. Govoreći za agenciju Telegrafi.com, Berisha je rekao da je uvođenje takse u velikoj mjeri smanjilo uvoz robe iz Srbije i BiH.

Direktor carine Kosova: Za tri mjeseca 120 miliona manje uvoza iz Srbije i Bosne

“Ako pogledamo evidenciju za 100 dana možemo zapaziti da je bilo manje uvoza za 120 miliona eura. Iz Srbije je manje za 100 miliona eura, dok je iz BiH 20 miliona manji uvoz“, rekao je Berisha.

Prema informacijama Carine Kosova proizvodi iz Srbije su zamjenjeni proizvodima iz Albanije, Makedonije ali i drugih država, kao što je recimo slučaj sa Kanadom odakle se uvoze značajne količine pšenice, koja se ranije uvozila iz Srbije.

Prema podacima Carine na Kosovo je u proteklim godinama legalno uvožena roba u vrijednosti do 500 miliona eura.

Kosovski preduzetnici ocjenjuju da je uvođenje takse za robu iz Srbije i BiH vrlo pozitivno uticalo na povećanje proizvodnih kapaciteta i zapošljavanje novih radnika, dok se istovremeno trgovci žale da roba poreklom iz Srbije koju imaju u prodajnim objektima prodaje daleko manje nego li ranije.

Izvor: (kosovo24sata.com)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš