Dijaspora do kraja oktobra poslala 956 miliona evra

Tokom decembra meseca, na Međunarodni aerodrom „Adem Jašari“, sletelo 1.423 aviona. Ovu vest je potvrdila portparolka ANP Valjentina Gara, dodajući da je broj putnika koji su doputovali na Kosovo 180.000.

Dijaspora do kraja oktobra poslala 956 miliona evra

„Do kraja 2021. godine očekujemo da završimo godinu sa 2,1 milion putnika“, rekla je Gara.

Doznake koje dijaspora šalje imaju izvanredan uticaj na kosovsku ekonomiju, uzimajući u obzir pandemiju i poslovne gubitke.

Od proglašenja nezavisnosti ove doznake nastavile su da rastu, a podaci Svetske banke pokazuju da je u tom periodu poslato 12,6 milijardi evra. Najveća vrednost doznaka je ona iz 2020. godine, gde je, uprkos pandemiji COVID-19, dijaspora poslala 1,18 milijardi evra. Svetska banka navodi da je kosovska dijaspora na trećem mestu u svetu po slanju novca u zemlju porekla 2021.

Prema podacima Centralne banke Kosova, od januara do oktobra 2021. vrednost doznaka na Kosovu dostigla je 956 miliona evra, više od 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.

„2021. godina je obeležila bržu stopu rasta doznaka poslatih iz dijaspore na Kosovo, gde je njihova vrednost do kraja oktobra 956 miliona evra, što predstavlja godišnji porast od 20 odsto“, rekao je guverner Fehmi Mehmeti na konferenciji za novinare.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš