Carina sprovodi mere, cene srpskih proizvoda će rasti

Vlada Kosova je usvojila odluku o uvođenju takse od 10 odsto na proizvode uvezene iz Srbije i Bosne i Hercegovine, osim svetskih brendova proizvedenih u ovim zemljama. Ovaj potez Kosovske vlade osudili su znaničnici Srbije i Bosne i Hercegovine, pojedini poslanici opozicije, kao i Evropska unija

Carina sprovodi mere, cene srpskih proizvoda će rasti

A da je carina Kosova već počela da sprovodi odluku vlade, potvrdio je za naš kanal Adriatik Staviljeci.

“To su zaštitne mere koje je Vlada preduzela u vezi sa proizvodima koji dolaze iz Srbije, koji su poreklom iz Srbije. Odluka Vlade glasi da na svaki proizvod koji dolazi iz Srbije treba kao zaštitnu meru naplatiti 10% više na vrednost proizvoda. Cene će rasti”, rekao je Staviljeci.

Predstavnici Privredne komore Kosova pozdravljaju ovu odluku vlade.

"Porez na srpske proizvode je prava odluka. Srbija je do sada oštetila kosovsko tržište jer je vrednost izvoza na Kosovo viša od 400 miliona evra”, istakao je Berat Rakići predsedik privredne komore Kosova.

S druge strane, predstavnici Privredne Komore Srbije za RTK2 kažu.

“Jeste veliki disbalans u trgovini između Srbije, Srbija godišnje plasira oko 440 miliona evra robe na Kosovo, a uvozi robe u vrednosti od 40 miliona. Međutim, Kosovo takav disbalans ima sa skoro svim zemljama u svetu pa takve mere nije uvela. Znači, ovo je očigledno politička mera, a koliko će trajati videćemo. Ali ne doprinosi našoj zajendičkoj saradnji. Svakako da je ova odluka suprotna sporazumima kojima je Kosovo pristupilo - CEFTA sporazumu, Sporazumu o pridruživanju sa EU, kao i inicijativama proisteklim iz Berlinskog procesa, čiji su deo Kosovo i njegova privredna komora”, istakao je Nenad Đurđević.

Prvi zamenik premijera i ministar inostranih poslova Kosova Bedžet Pacoli naveo je putem Fejsbuka da odluka Vlade o uvodjenju mera na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine predstavlja primenu reciprociteta u odnosima i, kako navodi, kraj skandaloznog i antievropskog ponašanja Srbije. Njego srpski kolega ovu odluku doživljava drugačije.

“Ovo više nije pitanje za Srbiju, ovo je pitanje za Međunarodnu zajednicu. A to znači da li će se govoriti o tome, da li će se uopšte poštovati principi o kojima mi govorimo. Šta mi radimo u Berlinskom procesu. Šta mi radimo u kampanji komesara Hana kada govori o jedinstvenom prostoru zapadnog Balkana i kakvi su to potezi koji ruše sve carinske sporazume do sada. Reakcija Brisela je posledica toga da je ovo nešto što ne može da se zažmuri. Videćemo reakciju EU”, rekao je Ivica Dačić za RTS.

Pojedini kosovski parlamentarci zahtevaju još rirgoroznije mere.

“Mislim da, ako je naša vlada htela da ima odluku koja će imati dobar efekat, onda bi trebalo da uvede blokadu svih proizvoda iz Srbije. Ako idemo na takvu meru, možemo nešto ostvariti. Ovako, sa samo 10% takse na srpske proizvode, to već nisu neke ekonomske sankcije prema Srbiji, samo će građanin Kosova plaćati skuplje”, rekla je poslanica Alternative Mimoza Kusari Ljilja za RTK2.

“Smatram da je ovo veoma blaga mera i nije recipročna, treba preduzeti i druge mere protiv Srbije zbog njenih destruktivnih nedobrosusedskih mera. Zloupotrebljava se dijalog da bi sprečili Kosovo da učestvuju u regionalnim susretima i organizacijama, što je u suprotnosti sa Briselskim sporazumom”, rekla je poslanica Vjosa Osmani.

Oglasili su se i ministri Bosne i Hercegovine, koja je takođe pogođena ovim merama. Ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose Mirko Šarović smatra presedanom odluku Kosova, koja se ne može tolerisati, dok ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak mere Prištine doživljava kao opstrukciju razvoja odnosa u regionu. 

I Evropska unija je oštro osudila ovaj neočekivani potez kosovskih vlasti i zatražila obrazloženje ovakve odluke. U saopštenju Maje Kocijančič, traži se povlačenje mere koja krši obaveze Kosova unutar CEFTA sporazuma.

 

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš