Bužala: Očekuje se poskupljenje struje od 30 do 40 odsto

Portparol Kosovske kompanije za distribuciju električne energije (KEDS) Viktor Bužala izjavio je da se očekuje poskupljenje struje između 30 i 40 odsto, i to u dva navrata, prenosi Zeri.

Bužala: Očekuje se poskupljenje struje od 30 do 40 odsto

On očekuje da Regulatorna kancelarija za energetiku donese odluku o vanrednom preispitivanju tarfa na osnovu troškova koje je imala ta kompanija, a da novo redovno poskupljenje bude od aprila.

"Tokom ovih dana očekujemo da Regulatorna kancelarija za energetiku donese odluku na osnovu zahteva za vanredno preispitivanje tarifa koji smo podneli. Očekujemo da će doći do poskupljenja, pošto smo zahtev postavili na osnovu formule, na osnovu troškova koje smo imali. Treba napomenuti da će na proleće biti i redovno preispitivanje cene za tarife koje stupaju na snagu od 1. aprila ove godine do 31. marta naredne godine. To je redovan proces, očekuje se da će tada se ponovo poskupeti", rekao je Bužala.

Naveo je da će to biti relativno visok rast, jer će poskupljenje u dva navrata biti od 30 do 40 odsto na osnovu procena KEDS, a da će o tome odlučiti Regulatorna agencija za energetiku. 

"Ali još uvek nemamo vanrednu reviziju posle koje bi trebalo podneti zahtev za redovnu reviziju", rekao je Bužala.

On navodi da trenutno elektroenergetski sistem Kosova ima promet od oko 300 miliona evra godišnje, a da bi trošak krize mogao da bude još najmanje 100 miliona evra.

Ukazao je na to da se stanje energetike popravilo i da ove godine nije bilo smanjenja u isporukama, osim nekoliko kvarova.

On je rekao da je na ruku išla subvencija Kosovske energetske korporacije od 20 miliona evra, zatim pad cena energenata na tržištu i lepo vreme. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

Korona virus Statistika

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš