Azemi: Kosovo će se suočiti sa krizom zbog nedostatka radne snage

Predsednik Nezavisnog sindikata privatnog sektora Jusuf Azem upozorava da će se Kosovo suočiti sa nedostatkom radne snage, piše Ekonomija onlajn.

Azemi: Kosovo će se suočiti sa krizom zbog nedostatka radne snage

Navodi da je samo Nemačkoj neophodno više od 300.000 ljudi, a procenjuje se da će im nedostati oko milion radnika.

"Normalno je da će se radnici orijentisati na odlazak u inostranstvo, pa će na Kosovu veoma brzo doći do krize zbog nedostatka radne snage", upozorava Azem. 

Naglasio je da će protesti Sindikata biti nastavljeni, ali je i najavio tužbe ukoliko Vlada ništa ne preduzme kada su u pitanju dugogodišnji zahtevi sindikata.

"Sada imamo slučaj Ministarstva zdravlja koje nije ispunilo svoje obaveze prema saradnicima iz privatnog sektora. Dosta smo protestovali, videli smo da Vlada nije zainteresovana da se donese rešenje za te radnike i sada smo pokrenuli sudski spor", rekao je Azem i najavio je nove proteste i sudske sporove, ukoliko državne institucije, nastave da ih ignorišu.

Azemi je pojasnio da do sada Sindikat nije imao sastanak sa državnim zvaničnicima iako je to traženo pet puta, dodajući da je Vlada dala mnogo velikih obećanja tokom predizborne kampanje.

"Pet puta smo protokolarno zahtevali da se sastanemo sa njima, a do sada nemamo reakciju Vlade Kosova. Mislim da je i sama Vlada zauzela stav da govori o problemima radnika. Barem o tome razmišljam", kaže Azemi dodajući da je očigledno predstavnicima vlasti lakše da ne razgovaraju, jer bi dijalog morao da rezultira nekim zaključkom. 

Što se tiče minimalne zarade, on je dodao da je povećanje trebalo početi postepeno unapred da bi dostiglo iznos do 350 evra.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

Korona virus Statistika

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš