Da li žene danas imaju razloga za slavlje?

Danas je Međunarodni dan žena, dan kada žene širom sveta slave svoje ekonomske, socijalne i političke uspehe. Ipak, postavlja se pitanje, da li se, s godinama, sve više gubi osnovni značaj "Osmog Marta", i da li žene u današnjem društvu imaju razloge za slavlje.

Da li žene danas imaju razloga za slavlje?

Nekada je Međunarodni dan žena značio mnogo više, predstavljao je dan borbe i izlaska iz patrijahalnog okvira u kojem su žene tretirane kao građani drugog reda, danas se ovaj praznik svodi uglavnom na poklanjanje cveća, poneku lepu reč ili gest. Žene na Kosovu žive u patrijahalnom društvu i da je njihova borba za ravnopravnost i dalje traje, smatraju predstavnice organizacija za ljudska prava.

“Danas žena još uvek teško ostvaruje svoja imovinska prava. Jedno žensko dete u odnosu na muško, pogotovu na Kosovu, vrlo teško ima pravo da nasledi bilo kakvu imovinu” kaže Venera Ćoćaj, iz Iniscijative mladih za ljudska prava. Sve više žena ima tendenciju da postanu uspešne u poslu kojim se bave. Međutim, to nimalo nije lak posao. Uspeh se ne dešava niti brzo niti lako, već je uglavnom produkt dugogodišnjeg, mukotrpnog rada i velikog odricanja, mišljenja su žene koje se nalaze na rukovodećim mestima u institucijama.

“Žene danas dosta prisutne u obrazovnim institucijama, da li su u pitanju vrtići, škole, fakulteti. Tako da one vaspitavaju društvo, ali nisu na pozicijama gde se donose neke važne odluke. Zašto je to tako, trebalo bi da se zapitaju same žene” kaže  Snežana Jovanović, Direktorica Ansambla Venac.

Žene u politici nisu u tako lošem položaju, kaže Brankica Kostić, predsedavajuća SO Gračanica. Prisutne su u parlamentu, plaćene po zakonu isto kao i muškarci i zastupljene u gotovo svim važnim procesima. Ona kaže da svoj položaj u društvu određuje sama žena.

“Zakon je dosta stao na stranu žena. Samim tim što je po zakonu zastupljenost u parlamentu ili lokalnom nivou najmanje 30 odsto. Protivim se tome da se žene stalno žale na svoj položaj jer zaista imamo razumevanja. Moramo se osvrnuti oko sebe i tražiti onoliko koliko pružamo “ dodaje Kostićeva.

Borba žena za ravnopravnost u svim društvenim sferama, ne bi bila moguća bez uključivanja muškaraca u taj proces.

“Položaj žena u društvu je svakako bolji nego što je bio. Muškarci su svakako zaslužni ili “ krivci” za trenutni položaj žema upravo zbog toga što su oba pola upućena jedni na druge” kaže Bojan Teofilović, iz Centra za mir i toleranciju.

Dan žena se obeležava kao uspomena na požar u tekstilnoj fabrici u Njujorku 1911. godine. Toga dana poginulo je preko 140 žena. Ideja da se ovaj praznik obeležava pojavila se početkom 20. veka, u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uslova. Tridesetih godina pojedine države su prestale da obeležavaju ovaj praznik, ali su ga 1975. godine Ujedinjene nacije zvanično proglasile medjunarodnim.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš