Uhapšen Izraelac osumnjičen za trgovinu organima na Kosovu

Izraelski državljanin Moše Harel, optužen da je umešan u skandal u vezi sa trgovinom ljudskim organima na Kosovu pre deset godina uhapšen je na Kipru, a prištinske vlasti zatražile su njegovo izručenje kako bi mu se sudilo, javlja Rojters pozivajući se na kosovsku policiju.

Uhapšen Izraelac osumnjičen za trgovinu organima na Kosovu

"Osumnjičeni M. H. uhapšen je pre nekoliko dana na Kipru na osnovu međunarodnog naloga za hapšenje. On je bio na poternici od 2010. godine", kazao je Rojtersu portparol kosovske policije Baki Keljani.

Navodi se da je Harel optužen da je tragao za ljudima kojima je potrebna transplantacija bubrega i da je privlačio na Kosovo donore tih organa iz Turske i država bivšeg Sovjetskog Saveza obećavajući im isplatu do 12.000 evra.

Britanska agencija navodi da kiparske vlasti nisu bile dostupne za komentar o ovom slučaju.

Rojters navodi da su primaoci organa, mahom Izraelci, plaćali između 80.000 i 100.000 evra, a da neki od donora nikada nisu dobili bilo kakav novac.

Navodi se da je Rusija, takođe, izdala međunarodni nalog za hapšenje Harela.

Podseća se da je Harel 2012. uhapšen u Izraelu u vezi sa paralelno vođenom istragom, ali nije izručen Prištini pošto Izrael sa njom nema diplomatske odnose.

Navodi se da je skandal vezan za trgovinu organima otkriven 2008, kada je turski državljanin zaustavljen na prištinskom aerodromu, pošto je imao vidljive bolove izazvane uklanjanjem bubrega.

Rojters navodi da je lanac trgovaca organima delovao uz pomoć klinike "Medikus" na periferiji Prištine, čiji je direktor urolog Ljutfi Derviši 2013. osuđen na osam godina zatvora zbog organizovanog kriminala i trgovine ljudskim organima, dok je njegov sin Arban osuđen na sedam godina zatvora, ali su obojica bila u bekstvu i nisu odslužili kazne.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš